Ексклюзиви
четвер, 23 листопада 2017 09:42

Як вузам надаватимуть статус національного

Як вузам надаватимуть статус національного
Вузи зі статусом національний повинні підтверджувати його кожні 7 років. Фото: Hyser

Вузи зі статусом національний повинні відповідати визначеним критеріям. Вони мають підтверджувати його кожні 7 років.

Про це йдеться у рішенні Кабміну.

"Сьогодні статус національних мають 115 українських вузів з 208. Прийнятою постановою ми визначаємо чіткі, сучасні критерії надання цього статусу, його підтвердження чи позбавлення незалежно від форми власності. Нагадаю, що це є однією з вимог закону "Про вищу освіту", – розповідає міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Критерії поділяються на обов'язкові, порівняльні та преміальні.

До обов'язкових належать виконання законів "Про освіту" та "Про вищу освіту", Ліцензійних умов, позитивна оцінка системи внутрішнього забезпечення якості, відсутність порушень Ліцензійних умов тощо.

До порівняльних - кількість іноземних студентів, об'єктів права інтелектуальної власності, кількість студентів денної форми навчання на одного науково-педагогічного працівника, стажування студентів та працівників в іноземних вузах, призові місця на олімпіадах та конкурсах, публікації у виданнях, включених до Scopus, Web of Science.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітня революція: що змінить закон "Про освіту"

До преміальних критеріїв віднесли місця у міжнародних та незалежних рейтингах, наявність іноземних та міжнародних акредитацій. Крім того, цей критерій включає кількість працівників та випускників вузу, яким протягом останніх 10 років присвоїли почесні звання України.

Вищі навчальні заклади зі статусом національний повинні будуть підтвердити його за графіком. Його затвердили у Постанові. Вузи, що стали національними до 2017 року включно, підтверджують статус залежно від року його отримання.

Рішення про підтвердження статусу або його позбавлення надаватиме Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти після проведення моніторингової справи. Вона складається з наданої вузом інформації та громадського обговорення, яке триватиме 2 місяці.

Пропозицію щодо позбавлення статусу агентство передаватиме до Міносвіти. Підставою для позбавлення може бути недостовірна інформація, яку надав університет, або ненадання вишем річного звіту про виконання Критеріїв. Такий звіт навчальний заклад мусить подавати в Нацагенство до 30 квітня та оприлюднювати на своєму сайті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У скільки обійдеться реалізація закону "Про освіту"

Вузи, які не мають статус національних, можуть його отримати на конкурсній основі. Його оголошуватиме агентство до 31 січня щороку з визначенням кількості вакантних статусів на цей рік. Утім ця кількість не може перевищувати числа вузів, яких позбавили статусу національного у попередньому році. Якщо вакантних місць не буде - конкурс не проводитимуть.

Закон "Про вищу освіту", який Верховна Рада прийняла у вересні, дає вищим навчальним закладам багато переваг. Серед таких визначення норми часу навчальної та іншої роботи педагогічних і науково-педагогічних працівників, виділення державних коштів на проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень, здійснювати підготовку фахівців з вищою освітою за власними експериментальними освітніми програмами та навчальними планами тощо.

Зараз ви читаєте новину «Як вузам надаватимуть статус національного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути