Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 12:15

Винайшли пристрій для страти людей

Винайшли пристрій для страти людей
Французи провели останню публічну страту у 1939 року. Фото: livejournal.com

Цього дня 1790 року створили першу у світі гільйотину.

Це пристрій для відтинання голови, застосовували його для смертної кари. Популярності він набув під час Французької революції. Тоді під його лезом загинуло понад 15 тис. осіб.
Вважають, що гільйотину сконструював доктор Жозеф Гійотен, проте це твердження виявилося помилковим. Оскільки пристрій для смертної кари існував задовго до народження Гійотена. Він лише запропонував застосовувати його масово.

Гільйотину сучасники її використання називали "знаряддям гуманної страти", оскільки така смерть була менш болісною, на відміну від повішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маніяк вбивав і їв тіла дітей

Гільйотину застосовували у Франції 185 років. За роки її функціонування вона позбавила життя короля з королевою, революціонерів, а також тисячі уявних і справжніх злочинців.

Останньою публічною стратою у Франції за допомогою гільйотини стала смертна кара Ойгена Вейдман, убивці 7 людей. Її провели 17 червня 1939 року у Версалі. Страта відбулася о 4:50, коли вже розвиднілося. Тому її вдалося зафільмувати. Після цього від публічних страт відмовилися.

Проте в інших країнах гільйотину використовували до 1977 року. Останнім страченим був туніський іммігрант Хаміда Джандубі, засуджений на смерть за тортури своєї знайомої, 21-річної Елізабет Буську.

Цього дня 1911-го стартували перші автомобільні перегони "Монте-Карло" у Монако. Маленька країна Монако – улюблений курорт європейської еліти. Місцева влада вигадувала, як ще привабити заможних європейців. Автомобільні перегони "Монте-Карло" організували за наказом князя Альберта I. Розробили регламент і стратегію змагань.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли пристрій для страти людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути