Ексклюзиви
пʼятниця, 13 листопада 2020 12:00

Глобальне потепління: скорочення викидів CO2 не врятує Землю, але є альтернатива

Глобальне потепління: скорочення викидів CO2 не врятує Землю, але є альтернатива
Льодовики тануть, а значить виділяють більше парникових газів, зокрема метан і вуглекислий газ, які прискорюють потепління. Фото: pixabay.com

Аби врятувати планету і зупинити зміни клімату, доведеться не тільки скоротити викиди вуглекислого газу, але і почати висмоктувати мільярди тонн вуглецю з атмосфери.

Про це йдеться в дослідженні норвезького вченого Йоргена Рандерса, пише Scientific Reports.

Він змоделював 2 сценарії розвитку глобального потепління за якими, незалежно від того, коли людство повністю скоротить викиди вуглецю, планета все одно продовжить нагріватися. Це пов'язано з тим, що зміни клімату — циклічний процес. Льодовики тануть, а значить виділяють більше парникових газів, зокрема метан і вуглекислий газ, які прискорюють потепління.

Щоб уникнути в майбутньому підвищення на планеті температури на критичних 3°C, людство повинно було припинити всі викиди вуглецю ще у 1960-1970 роках. Тобто до того, як громадськість усвідомила ризик кліматичних змін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який буде клімат за 80 років - прогнози вчених

Аби реально запобігти подальшому потеплінню після скорочення викидів, учений пропонує застосовувати технологію захоплення і зберігання вуглецю. На його думку, необхідно висмоктувати з атмосфери щонайменше 35,5 млрд т вуглекислого газу (загальна кількість вуглецю, який світова промисловість викинула в атмосферу в 2018 році) щорічно. Для цього Рандерс пропонує створити 33 тис. великих заводів, які використовуватимуть таку технологію.

Станції, які висмоктують вуглекислий газ, вже є в Канаді, США та Швейцарії. Всього у світі діє 21 проєкт, який використовує технологію захоплення і зберігання вуглецю, ще 22 проєкти перебувають на стадії розробки. Ці станції зазвичай зберігають вуглець глибоко під землею в колишніх нафтових і газових родовищах або у спеціальних контейнерах, наповнених водоростями, що його поїдають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміна клімату: як це впливає на здоров'я людини

Улітку цього року морський лід в Арктиці розтанув до другої за розміром мінімальної площі за останні 42 роки. Таке катастрофічне танення льоду сталося внаслідок підвищення температури в Сибіру та масштабних лісових пожеж.

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління: скорочення викидів CO2 не врятує Землю, але є альтернатива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути