Ексклюзиви
понеділок, 04 грудня 2017 07:25

Чому важливо співати дітям колискові

Чому важливо  співати дітям  колискові
Колискові потрібно співати обов'язково, якщо дитина спить не спокійно і часто прокидається вночі. Фото: Маркуша

Колискові пісні несуть для дитини інформацію про те, що мама поруч, вона захищає малюка. Колискова дає дитині зрозуміти, що її люблять. Діти, яким з дитинства перед сном наспівували колискові, менш тривожні, каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

"Колискові слід співати ще у період вагітності. Вже в утробі малюк може чути голоси і звуки. Такий ритуал розвиває психологічний контакт між матір'ю і малюком. Якщо мама привчить дитину до колискових, то після народження вона сприйматиме ці пісні як сигнал до сну. Крім того, науковці довели тісний зв'язок між співом колискових і мовленням дитини. Діти, які мали перед сном такий ритуал, раніше виголошують своє перше слово", - каже фахівець.

Колискові потрібно співати обов'язково, якщо дитина спить не спокійно і часто прокидається вночі. Діти, яким співали колискові пісні, більш спокійні та врівноважені, ніж їх однолітки.

"У колискових піснях завжди є пестливі слова. До прикладу "синочок", "донечка", "лісочок", "котик". Вони налаштовують на гарні та приємні емоції. Повтори у пісеньках на дитину впливають заспокійливо. Промовка "Баю-баюшки-баю" дуже ритмічна. Вона налаштовує мозок на ритм спокою. А ще у колискових багато казкових і добрих сюжетів. Вони дарують дитині почуття тепла та надійності", - розповідає психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як показувати дитині мультики - поради психолога

Співати колискові слід доти, доки дитина цього просить.

"Колискові позитивно впливають на психіку дитини. Тому їх варто співати якомога довше. Для найменших – це спосіб встановлення зв'язку з мамою. Він не менш важливий за грудне годування. Для діток у віці двох-трьох років – пісні мами знімають напругу,яку дитина отримала впродовж дня. Таке розслаблення допомагає повноцінно відпочити. У старшому дошкільному віці у дітей органи мовлення працюють не зовсім скоординовано. Повторюючи з мамою пісеньки перед сном, діти долають недоліки мови. Колискові позитивно впливають на мислення. Діти, яким батьки співають на ніч, краще розвиваються, швидше схоплюють і запам'ятовують", - каже Наталія Носаль.

Сучасні батьки не завжди читають дітям казки. Деякі вважають, що це непотрібно. Інші - заклопотані, у них на це бракує часу. Казки потрібні, щоб формувати y дитини певні уявлення. Насамперед – це добро і зло, почуття справедливості, сміливості та навіть патріотизму. Казки допомагають дитині творчо розвиватися, мислити та аналізувати.

Зараз ви читаєте новину «Чому важливо співати дітям колискові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути