Ексклюзиви
четвер, 20 грудня 2018 17:54

Чим корисне навчання через гру - думки експертів

Чим корисне навчання через гру - думки експертів
Діти сидять за одномісними партами. Фото: НУШ

З вересня в Україні запрацювала Нова українська школа. Окрім збільшення тривалості навчання до 12 років, змінилися і методики викладання для учнів першого класу.

Навчання відбувається під час гри. Діти сидять за одномісними партами. Їх можна зсувати колом, квадратом, докупи - все залежить від форми завдання.

Школярі працюють індивідуально, парно, у групах. Заняття проходять також на килимках. Учням не задають уроки і не ставлять оцінок, у зошитах пишуть олівцем, а вчителі не використовують червону ручку.

Gazeta.ua запитала освітніх експертів, чим корисне і навіщо потрібне навчання через гру.

Віктор Громовий, 55 років, керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти:

"Гра дозволяє почати шкільне життя без стресів і перенапруження. Для малюків такий формат є основною формою пізнавальної активності. Це природній для маленької дитини шлях. Під час ігрових технологій у навчанні не використовують оцінювання. Крім того, відсутність балів допомагає м'яко увійти в навчання. Заборонили використання червоної ручки, бо вона у нас стала символом репресивної педагогіки".

"Нова українська школа" - це система освіти, в якій дитини має право на помилку

Альона Парфьонова, 38 років, співзасновник ГО "Батьки SOS":

"Перший клас після садочка адаптивний. Головне завдання не відбити у дитини бажання ходити до школи. Через гру діти набувають знань і вчаться використовувати їх. Працюють у команді, шукають спільні рішення, влаштовують на уроках обговорення і моделюють різні ситуації. "Нова українська школа" - це система освіти, в якій дитини має право на помилку, де початкова школа стає більш дружньою. Саме тому в першому та другому класі ввели вербальне оцінювання, а роботи перевіряють зеленою ручкою, а не "страшною" червоною".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи зобов'язані педагоги викладати українською

Володимир Співаковський, 66 років, засновник ліцею "Гранд"

"Сьогодні в світі в ігри грають сотні мільйонів дітей. Якщо ці ігри ще інтелектуальні, добрі і несуть в собі нормальні життєві і людські цінності, з цього можна тільки порадіти. Особливо, якщо порівняти їх з нудними підручниками і повільними книжками. Діти люблять, щоб все було в динаміці, барвисто, цікаво і з гарним сценарієм. Ігри дозволяють опановувати деякі важливі знаннями самостійно, а не разом і під наглядом дорослих. Школяр привчається до самостійного мислення, легко опановуючи цю важливу компетенцію".

В Україні з 2019-го діти, які тривалий час перебувають на стаціонарному лікуванні, зможуть проходити шкільне навчання у лікарнях. Положення розробило МОН і МОЗ, Заняття та їхню тривалість можна буде спланувати залежно від стану здоров'я дитини та рекомендацій лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Чим корисне навчання через гру - думки експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути