четвер, 13 грудня 2018 16:46

Фахівець назвав проблеми дошкільної освіти

Фахівець назвав проблеми дошкільної освіти
1,3 млн малюків відвідують дитсадок. Фото: expres.online

В Україні налічують 14,9 тис. дошкільних навчальних закладів. Їх відвідують 1,3 млн дітей. Завантаженість садків у містах становить 123%, у сільській місцевості - 86%, каже директор освітніх програм Українського інституту майбутнього Сергій Бабак.

Gazeta.ua спеціаліст розповів, які проблеми існують в українській системі дошкільної освіти.

1. Охоплення закладами дошкільної освіти.

Охоплення дітей закладами дошкільної освіти у містах – 66%, у сільській місцевості – 41%. Крім того, 34% міських малюків не відвідують садок. Сільських - 59%. Непогано, що такими дітьми займаються батьки. Утім, за більшого охоплення вивільнятиметься частка батьків, які ставатимуть економічно активними і вноситимуть свій вклад у зростання виробництва та економіки.

2. Низький статус вчителя.

Соціальний статус вихователя у країні дуже низький. Їхній середній дохід складає близько 5,5 тис. грн. у місяць. Очевидно, що недофінансовані, невмотивовані, соціально незахищені люди не зможуть виховати щасливих дітей і закласти в них базові цінності у найсприятливішому віці.

3. Структура працівників садків.

У закладах дошкільної освіти працює 317,7 тис. осіб. Це - 140,2 тис. технічного персоналу і 177,5 тис. вихователів. Тривожною є структура працівників закладів дошкільної освіти, де кількість педагогічного персоналу значно менше кількості технічного і складає 44%. Така ситуація говорить не тільки про неефективність державного управління, а й свідчить про недосконалість будівельних і санітарних норм.

4. Недостатня кількість приватних дитсадків.

Приватні заклади дошкільної освіти складають лише 1,26% від загальної кількості. 40% таких садків розташовані у столиці та Київській області. Приватні заклади користуються популярністю, але у державі існує надмірна зарегульованість їхньої діяльності. Відтак для входу приватних ініціатив створили високі бар'єри. Приватна дошкільна освіта може вирішити проблему нестачі дитсадків, вивільнити додаткові кошти на державний сектор і створить додаткову конкуренцію. Це неодмінно призведе до підвищення якості.

5. Гендерний розподіл вихователів дитсадків.

В українських закладах дошкільної освіти 98,7% педагогічних працівників – жінки. Серед 11 304 завідувачів – лише 7 чоловіків. Серед 4746 вихователів-методистів – 3. Натомість співвідношення дівчат до хлопчиків складає 9 до 10. Відсутність чоловічих рольових моделей на ранньому етапі розвитку дитини може призвести до дисбалансу у вихованні, матиме довгострокові наслідки для формування майбутньої гендерної ідентичності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як покращити ситуацію в дитсадках

6. Питання мови.

Потенційно небезпечним є питання мови виховання у закладах дошкільної освіти. У середньому в Україні 94% закладів використовують українську мову. Натомість у Закарпатській області 20% – це угорська, у Чернівецькій – 17% - румунська, у Луганській – 31%, Одеській – 29% , Харківській – 19% – російська. Не потрібно закривати іншомовні заклади дошкільної освіти. Натомість у цих областях необхідно будувати нові, ультрасучасні україномовні дитячі садочки для того, щоб навіть іноземці захотіли віддати туди своїх дітей.

Дніпропетровська облдержадміністрація відкрила побудований "з нуля" сучасний дитячий садок у селі Обухівка. Голова ОДА Валентин Резніченко заявив, що ця установа унікальна для України - вона енергоефективна, з оригінальною архітектурою, сучасним дизайном, меблями і всім необхідним для гармонійного розвитку дітей. У відкритті садка брав участь віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко.

Зараз ви читаєте новину «Фахівець назвав проблеми дошкільної освіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути