пʼятниця, 23 жовтня 2020 18:15

Чи допоможе пандемія усвідомити важливість науки

Чи допоможе пандемія усвідомити важливість науки
Пандемія показала важливість науки. Фото: pixabay

Науці в Україні заважає розвиватися недофінансування і відсутність правильної схеми розподілу коштів.

Пандемія показала, якою важливою є наука, розповідає доктор біологічних наук, професор, завідувачка відділу сенсорної сигналізації Інституту фізіології імені Олександра Богомольця Нана Войтенко.

За її словами, держави, які вкладали в науку і добре її розвинули, зараз мають все готове для виробництва вакцини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні розроблятимуть вакцину проти Cоvid-19

"Хочеться, щоб пандемія підштовхнула до розуміння важливості науки з боку держави і суспільства. Але здавалося, що 2014 року війна також дасть усвідомлення, що треба розвивати різні галузі. Проте це не так", - каже Войтенко.

Науковиця стверджує, що від вкладу в науку залежить поява нобелівських лауреатів. В Ізраїлі їх багато їх, але там на науку виділяють 4% ВВП. У нас це соті відсотка.

"Завжди в Україні традиційно був і є великий інтерес до фізики. Це те, що тримає в нас марку ще з СРСР і розвивається якось. Хімія, математика та інші. Те, що переважно не потребує якісного обладнання", - підсумувала професорка.

Нинішня пандемія коронавірусу посилила давній тренд. Основну увагу почали приділяти напрямкам, що мають практичну віддачу. Але Україна не зможе долучитися до активної боротьби з такими викликами. Палеонтолог Леонід Горобець розповів Gazeta.ua про українську науку, її становище та перспективи.

Зараз ви читаєте новину «Чи допоможе пандемія усвідомити важливість науки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути