Ексклюзиви
середа, 02 січня 2019 16:24

"Якщо людина не справляється з початковим рівнем знань – це жах" - кого відрахують з коледжів і училищ

"Якщо людина не справляється з початковим рівнем знань – це жах" - кого відрахують з коледжів і училищ
Результати ЗНО зараховують як результати ДПА. Фото: uipa.edu.ua

Студентів професійно-технічних училищ і коледжів, які торік не склали ЗНО, можуть відрахувати з навчання. До прикладу, у львівських навчальних закладів таких від 7 до 20 осіб.

Студенти, які не пройшли тестування, можуть його перескласти. Інакше - їх відрахують. В училищах і коледжах вважають, що відрахування - не метод. А у мови варто виписувати для тих, хто вступає, а не для тих, хто вже навчається, пише zik.

"Деякі студенти пішли складати не тільки мову, а й літературу, щоб отримати сертифікат. Він дійсний упродовж трьох років. Ось що вийшло, до прикладу, з мови вони не набрали достатню кількість балів, а якщо брати мову і літературу разом, вони отримали сертифікат, який має більше ніж 100 балів. Фактично виходить парадокс: сертифікат з мови і літератури є, а студента треба відраховувати, тому що він мову не склав", - каже директор Технологічного коледжу Національного лісотехнічного університету України, голова ГО "Рада директорів навчальних закладів I-II рівнів акредитації Львівщини" Роман Дадак.

Крім того, ЗНО ввели торік. Відтак на момент вступу студентів до навчальних закладів тестування не передбачали. З цієї причини не варто відраховувати тих, хто не подолав поріг ЗНО. Їм слід дати шанс закінчити навчання. А якщо вони бажають вступити у вуз - знову складати тестування.

Така освітня політика щодо технічних спеціальностей може призвести до браку кадрів на ринку і вступу українців до навчальних закладів сусідніх країн.

"ЗНО відіграє негативну роль. Для технічних спеціальностей не має бути відрахування студентів. Отримати молодшого спеціаліста вони мали би мати право, а от у навчальні заклади III-IV рівнів акредитації дорогу закрити, лише після складання ЗНО", - каже Дадак.

Керівники коледжів і технікумів кажуть, що контракти зі студентами-платниками, які вступали два-три роки тому, не передбачали можливість їх відрахування через ЗНО. Це може викликати позови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 25% збільшили зарплату вчителям - освітні події 2018-го у цифрах

"Коли студенти вступали на навчання за кошти фізичних і юридичних осіб, вони укладали угоду. У ній було записано, що вони хочуть здобути кваліфікацію молодшого спеціаліста. Такі угоди підписані і мали би діяти до завершення їх навчання. Вийде так, що навчальний заклад не виконує угоду. Відповідно, це можна оскаржити у суді. Умови, що студента можуть відрахувати у разі нескладання ЗНО, прописано не було", - пояснює фахівець.

Директори навчальних закладів скерували свої зауваження листами до Міністерства освіти.

Натомість у міністерстві вважають, що зі ЗНО для коледжів вчинили правильно. Жодних "поблажок" запроваджувати не планують, оскільки студенти мають можливість двічі складати тести. Якщо не складуть на перший рік, то можуть скласти на наступний

"Норма про те, що студента коледжу, який не склав державну підсумкову атестацію з мінімальним балом, відраховують – діє з 2002 року. Єдине, що поступово ДПА переводиться на формат ЗНО. Від цього не змінюється ні характер, ні зміст атестації. Змінюється тільки те, що вона стає більш об'єктивною і незалежною, - каже директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН України Олег Шаров. - Мені важко сказати, чому директори коледжів так кажуть. Я здивований такою позицією. У 2018 році вже і у коледжах почали складати ДПА у формі ЗНО. Можливо, ці директори брали якісь особисті зобов'язання, чого передбачало законодавством. Тому зараз хвилюють, як на це хтось подивиться. Думаю, у договорах про навчання таких зобов'язань немає, їх складають відповідно до законодавства".

У МОН кажуть, що 12% студентів, які не подолали поріг ЗНО, не великий.

"Якщо людина складе ЗНО з результатом, який не дозволить продовжити навчання у коледжі, атестат про середню освіту отримає. Натомість вона не може здобувати вищу освіту, зокрема, й диплом молодшого спеціаліста. Якщо студент не виконав навчальний план, видавати диплом про вищу освіту - злочин. Наприклад, ви прийшли до лікаря. Йому з якихось гуманістичних міркувань видали диплом, але він не навчився і вас до смерті залікує. Чи електрик ще людей вб'є електрикою. Якщо людина не справляється з початковим рівнем знань – це жах. Ця людина на межі функціональної грамотності", - продовжує Шаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якими скандалами в сфері освіти запам'ятається 2018 рік

За його словами, з часом відсоток таких студентів зменшиться.

Цього року студенти коледжів других курсів будуть складати ЗНО з двох предметів – українська мова та література (для продовження навчання у коледжі зараховується лише мова) і на вибір або математика, або історія України.

Наразі закону про фахову передвищу освіту не має. Є лише законопроекти. Зокрема, там прописана можливість для студентів коледжів двічі складати ЗНО. Документи пройшли обговорення. Протягом наступних двох місяців проект винесуть на засідання комітету Верховної Ради з питань освіти і науки.

Торік випускники професійно-технічних училищ і коледжів вперше складали випускний іспит - українську мову і літературу, у формі ЗНО. Результати тестування їм зараховували як іспит за державну підсумкову атестацію. На тестування зареєструвалося 118,2 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо людина не справляється з початковим рівнем знань – це жах" - кого відрахують з коледжів і училищ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути