четвер, 27 грудня 2018 17:20

Якими скандалами в сфері освіти запам'ятається 2018 рік

Якими скандалами в сфері освіти запам'ятається 2018 рік
У медуніверситеті заблокували двері - страйкували студенти і викладачі. Фото: УНІАН

Для освіти нинішній ознаменувався не лише запуском 12-річного навчання і впровадженням концепції Нової української школи. 2018-й також запам'ятається подіями, які мали негативний контекст.

Gazeta.ua підсумувала, що скандального відбулося в освіті цього року.

1. У КНУ студенти не навчалися взимку

У січні скандал розгорнувся навколо КНУ ім. Тараса Шевченка. Експерт з енергетики Андрій Герус розповсюдив інформацію, що вуз до весни скасував заняття через відсутність коштів для оплати за тепло та електроенергію.

В університеті інформацію спростували. Повідомили, що студентів перевели на дистанційну форму навчання. Причина - холод у корпусах. Задля цього сесію перенесли з січня на грудень, а навчальні програми і графік затвердили заздалегідь. Перервати навчання у лютому попросив Студпарламент

Крім столичного вузу, взимку дистанційно проходили заняття у Львівській політехніці.

2. Страйк студентів-медиків

Столичний університет Богомольця два дні не працював у лютому. Навчальні корпуси були зачинені, а вхід перемотали ланцюгами. Страйк оголосили студенти й викладачі. Вимагали повернути ректора Катерину Амосову. Її Міністерство охорони здоров'я відсторонило від посади, бо у закладі вчасно не провели ліцензійний іспит для студентів-стоматологів.

У квітні Печерський суд Києва визнав незаконним наказ про звільнення Катерини Амосової з посади ректора Національного медичного університету ім. Богомольця. Після того, як вона приступила до виконання обов'язків, у жовтні МОЗ розірвало з Амосовою контракт.

3. Абітурієнти писали апеляції після тестування з англійської

Під час вступної кампанії розгорнувся скандал навколо зовнішнього незалежного оцінювання з англійської мови. Цього року вперше під час тестування ввели "розуміння мови на слух" - аудіювання.

Після ЗНО з англійської студенти почали масово нарікати на несправність апаратури і погане начитування текстів і діалогів носіями мови. Абітурієнти писати апеляції в УЦОЯО. Після розгляду скарг чотири людини змогли перескласти аудіювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 25% збільшили зарплату вчителям - освітні події 2018-го у цифрах

4. Дівчина найняла двійника для складання ЗНО

У Харкові абітурієнтка намагалася скласти ЗНО, відправивши замість себе на тестування двійників. На кожний іспит відправляла схожу на себе дівчину. Одна дівчина-двійник склала перший екзамен. Іншу підставну абітурієнтку розпізнали на іспиті з історії України під час технологічної перерви.

УЦОЯО анулював результати тестування.

5. У столиці не вистачило грошей на зарплату вчителям

З вересня вчителі в столиці не мають надбавки за напруженість - 20% і престижність професії - 30%. Молоді вчителі не доотримали 1,5 тис. грн. Педагоги вищої категорії - 2 тис. грн.

У Києві не вистачило коштів на зарплати, бо місто не отримало субвенції 865 млн грн. Замість запланованої 2,7 млн, виділили 1,2 млрд.

Заборгованість з виплат заробітної плати також існує у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Київській, Львівській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Куди не ткни - освіта - вирішальний фактор" - Пауль Пшенічка

6. Цькування учениці, мама якої не здала гроші у школу

"Ура! Осенние каникулы" - написали на торті для учнів 6 класу харківської школи №51. Шматок торта не дали учениці, батьки якої не здали гроші на святковий стіл. Школярці не дозволили піти додому. Вона зі слізьми дивилася, як інші їдять торт. Інцидент набув розголосу в соцмережах. Вчительку позбавили керівництва. Директор школи отримала догану. Школярку підтримав я лідер поп-гурту DZIDZIO Михайло Хома. Разом дивилися у кіно стрічку "DZIDZIO перший раз".

У 2019 році сертифікують перші 2 тис. вчителів початкових класів. Це новий метод для оцінювання освітян. Сертифікація проходитиме в два етапи. Перший – це тест, проходження зовнішнього незалежного тестування, який складатиметься з двох частин. Другий етап проводитиме Державна служба якості освіти, він стосуватиметься проведенню моніторингу роботи вчителя на місці.

Зараз ви читаєте новину «Якими скандалами в сфері освіти запам'ятається 2018 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути