Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2020 18:15

Як українській науці наздогнати європейських сусідів

Як українській науці наздогнати європейських сусідів
Наука в Україні не розвивається так, як в сусідніх державах. Фото: pixabay

7 жовтня цього року відбулися вибори президента Національної академії наук України. Наступником Бориса Патона став Анатолій Загородній.

Перш за все, від нього очікують впровадження реформ всередині установи, розповідає доктор біологічних наук, професор, завідувачка відділу сенсорної сигналізації Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України Нана Войтенко.

За її словами, наука в Україні не розвивається так, як в сусідніх країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У які галузі науки слід вкладати кошти

"Порівнюючи Україну з деякими пост радянськими країнами, як-от Таджикистан, Туркменістан, то стан науки у нас, звичайно, вище. Але європейські сусіди Польща, Словаччина чи Угорщина нас обійшли і доганяють розвинені країни: Францію, чи Німеччину. Хоча раніше нам заздрили, бо Україна була попереду багатьох", - каже науковиця.

Вона переконана, що такому успіху сусідів передували реформи, які ті запровадили вчасно.

" А ще їм допоміг вступ до Європейського Союзу. А ми так і не почали наздоганяти нікого, тримаємось за рахунок деяких наукових острівців. Вони ж існують завдяки ініціативам окремих вчених, які отримують гранти, не дивлячись на те, що не мають ні підтримки, ні розуміння, ні визнання з боку держави".

За словами Войтенко, щоб наздогнати країни, від яких ми відстали, треба розвивати науку, правильно її фінансувати і проводити реформи. Поки ми цього не зробимо, то нема ніяких шансів, що ми їх наздоженемо.

Сьогодні українська наука дуже неконсолідована, застаріла. Ми краще Африки, але значно гірше Європи. У всій структурі вітчизняної науки є певні остівці здорового глузду. Її подальша доля залежить від того, чи зникнуть вони остаточно, чи все ж таки зможемо їх вберегти і підтримати. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить вчений-генетик Олександр КОЛЯДА.

Зараз ви читаєте новину «Як українській науці наздогнати європейських сусідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути