вівторок, 22 жовтня 2019 15:33

Як подолати стрес і депресію - психолог порадила дієвий метод

Як подолати стрес і депресію - психолог порадила дієвий метод
Психічні розлади допомагає подолати автобіографічна гра Фото: Shutterstock

Україна посідає перше місце в Європі за кількістю психічних розладів, повідомляють у Мінсоцполітики. Близько двох мільйонів українців щороку стають пацієнтами психіатричних лікарень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди щасливіші, ніж 200 років тому

Найбільш поширеною проблемою серед психічних розладів в нашій державі є депресія, сповістили в Міністерстві охорони здоров'я України. За даними статистики, кожна четверта людина в світі страждає психічним розладом, а кожна друга має шанс захворіти протягом життя.

Про симптоми та новітній метод боротьби з психічними розладами розповідає Gazeta.ua член Асоціації корекційних педагогів України Наталія Липка.

Як визначити, що в людини депресія, сильний стрес або інший розлад?

Дуже часто основним джерелом відсутності психічного здоров'я стають різні травматичні події. Люди, які страждають на них, зациклюються на черговому своєму переживанні. Вони практично не звертають уваги на те, що відбувається довкола них. В таких осіб слабшає робота всіх аналізаторів: зорового, слухового, тактильного, смакового. Відповідно уповільнюється реакція. Це дуже небезпечно. Адже людина може не відчувати холоду чи не зауважити, що обпеклась. Може пропасти відчуття голоду, смаку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протидіяти стресу та зміцнювати самооцінку: учителям допомагатимуть нові фахівці

Які є ще симптоми?

Люди в депресії не сприймають швидке мовлення. До них краще звертатися тихою і повільною мовою. Важливо давати більше часу на відповідь. Їм складно сконцентровувати погляд на рівні очей та вище. Як правило, погляд швидко опускається донизу. Зменшується продуктивність. Людина з депресією або не доводить справу до кінця, або зовсім її не розпочинає. Часто, вона "застрягає" в тому часі, де трапилась травмуюча подія. Самотужки зробити позитивний аналіз і висновки з ситуації такій людині практично неможливо.

Як вивести людину з кризової ситуації?

Надзвичайно ефективним є метод автобіографічної гри. Він підходить для будь-яких верств населення та людей з різним рівнями стресу та депресії.

Гра допомагає учасникам легко переключити свою увагу на позитивні емоції. Основна її задача - примусити гравців зосереджуватись, детально згадувати і розповідати, як вони успішно долали складні ситуації в житті. Гравець повинен розповісти про кількість конкретно докладених зусиль, затрачений час, що він зробив, щоб досягти цього успіху. Наприклад, кого просив, куда ходив, що шукав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили чому від стресу одні худнуть, а інші набирають вагу

Які правила автобіографічної гри?

До позитивних спогадів учасників гри спонукають кольорові зображеннями. Кожен малюнок пронумерований і має назву. Всього 100 картинок. Вони розташовані по спіралі, як мушля равлика. Перед початком гри кожен учасник повинен обрати для себе кольорову фішку. Після гравець підкидає один гральний кубик і відраховує своєю фішкою стільки клітинок з малюнками, скільки йому випало. Після ходу учасник розповідає свої позитивні спогади пов'язані з картинкою, на яку потрапила його фішка. Потрібно згадати, які асоціації з особистого життя викликає в нього картинка. На малюнках зображені відомі назагал предмети: книга, коробка, небо, дерево, колодязь, пуста кімната тощо. Після оповіді хід переходить до наступного гравця.

Хто повинен проводити цю гру?

Людина, яка має відповідну психологічну освіту або особи, які займаються арт-терапевтичними методиками. Особисто я прослухала триденний курс, де мене навчали всім нюансам гри. Ведучому під час неї надзвичайно важливо контролювати, щоб були саме позитивні спогади і успішні ситуації.

Бувають випадки, коли гравець завершує розповідь, а жоден позитивний момент так і не прозвучав, або їх було дуже мало. В такому разі психологу необхідно самостійно виокремити позитивні моменти із розповіді, з якою поділився гравець. Не варто акцентувати увагу на тому, що його досвід є негативним. Оскільки в той момент у житті людини це найбільш позитивний спогад, який асоціюється із зображенням, що йому випало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи шкодять здоров'ю антидепресанти

До яких осіб можна застосовувати автобіографічну гру?

Я проводила дослідження серед різних груп осіб з стресовими ознаками. Туди увійшли - підлітки з девіантною поведінкою, тобто не відповідає загальноприйнятим нормам і з розладами спектру аутизму. Також особи, що втратили близьку людину, учасники антитерористичної операції в Україні, які перебували на першій лінії вогню і троє потерпілих в аварії. Крім останньої всі інші групи складалися з 25 осіб в кожній. Експеримент тривав два роки і в ньому брало участь близько 178 людей. Заняття проходили протягом одного тижня з перервами близько двох місяців між ними.

Психічно здорові особи можуть грати в таку гру?

Так. В неї практично немає обмежень. Починати грати її можна, коли дитина навчилася читати. Надзвичайно помічною вона є в дитячих таборах. Гра налагоджує комунікацію всіх її учасників. Варто застосовувати її під час сімейних тренінгів. Як і в попередньому випадку гравці здружуються. Допомагає вона і співзалежним людям - близькі та рідні осіб з якими-небудь залежностями. Зараз гру активно застосовують в Європі для всіх верств населення. Особливою популярністю вона користується в сусідній Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому вчителі повинні відвідувати психолога щомісяця - пояснення експерта

Скільки осіб може грати в цю гру?

Ефективність гри не залежить від кількості учасників. Може бути одна людина, а може більше 15. Завдяки цьому гру використовують як в індивідуальній, так і груповій роботі. Також позитивно вона впливає на людей, які були присутні під час проведення гри, слухали розповіді, але безпосередньої участі в ній не брали. Добре, якщо можна ввімкнути тиху музику під час ігрового процесу.

Гра допомагає зменшити напругу в незнайомому товаристві. Адже гравці діляться один з одним позитивними спогадами, успішним досвідом, радощами, які були в їхньому житті.

Які зміни відбулися з учасниками після гри?

Під час розповіді позитивного досвіду гравці отримують колосальний ресурс від спогадів і позитивних емоцій. Як результат, всі учасники стали більше вірити в свої сили. Ігровий формат спонукав їх спілкуватися з оточуючими, допомагав чіткіше формулювати і висловлювати свою позицію. Також без страху, невпевненості, напруги, сарказму, іронії та будь-яких інших форм агресії розмовляти зі своїм співрозмовником і відстоювати свою точку зору. Вони навчилися плавніше переходити до формулювання своєї мети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як переведення годинника впливає на здоров'я

ВООЗ називає депресію найпоширенішим психічним розладом в світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, депресією страждає близько 300 млн людей по всьому світу. За їх оцінкою, навіть в країнах з високим рівнем доходу в середньому близько 50% людей з депресією не звертаються до спеціаліста.

За оцінками фахівців, від різноманітних нервових розладів страждає кожен третій українець. Найважливіше, що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність. Інвалідизація від психічних захворювань вийшла на друге місце серед інших захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Як подолати стрес і депресію - психолог порадила дієвий метод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути