Ексклюзиви
понеділок, 22 травня 2017 18:18

Як боротися зі стресом під час іспитів - психолог

Як боротися зі стресом під час іспитів - психолог
"Стрес під час іспитів - явище тим часове". Фото: nlbewustgezond.nl

Іспити - це стрес для школярів і студентів, для відмінників та двієчників. Як правило, його переживають і під час підготовки до іспиту, і під час складання. "Стрес - це стан психічного напруження у складніших і незвичних умовах. Він часто виникає під час підготовки та складання іспитів. Утім, це явища тимчасове", - розповідає Gazeta.ua кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе.

Психолог радить, як боротися зі стресом під час іспитів.

Що таке стрес?

Стрес під час іспитів - явище тимчасове. Крім того, іспити припадають на весну і початок літа, а організм і так втомлений, відчуває авітаміноз. Зазвичай після отримання такої бажаної оцінки, все стає на свої місця. Утім для дитячого організму тривале перебування у такому стані може негативно позначитися на здоров'ї.

В чому це виявляється?

Стрес може проявитися у втраті апетиту, безсонні, підвищеному хвилюванні, роздратованості чи неорганізованості.

Як готуватися до іспитів, щоб стрес був не значний?

Перш за все, до іспиту потрібно готуватися завчасно. Залишені на останню ніч справи, нічого доброго не принесуть. Навпаки, виникатиме хвилювання, що не встигли все вивчити. Під час підготовки потрібно робити перерви, перемикатися на інші види діяльності. Відволікатися на щось стороннє не варто. Краще у цей час уникнути вживання кави і чаю. Ці напої стимулюють і виснажують нервову систему. Важливо дотримуватися режиму дня. Лягати вчасно спати, добре і регулярно харчуватися.

У день іспиту варто налаштуватися на позитив

А є порада, як краще запам'ятовувати матеріал?

Можу порадити малювати конспекти, схеми та таблиці. Написані текстово конспекти - малоінформативні порівняно із замальованою інформацією. Візуалізовану інформацію краще усвідомлюють. Її наче пропускаєш через себе. Як результат її краще запам'ятати. Краще матеріал не заучувати, а намагатися зрозуміти. Він тоді краще запам'ятається.

Як поводитись перед іспитом?

Перед іспитом важливо гарно відпочити і добре поспати. Перед сном можна прийняти заспокійливу теплу ванну. У день іспиту варто налаштуватися на позитив. У деталях уявити, як ви успішно і легко складете іспит.

Як підтримувати дитину батькам у цей період?

Батькам варто пам'ятати, що дитина потребує особливої уваги і підтримки. Не варто тиснути на неї, орієнтувати тільки на високий бал. Якою б не була оцінка, не можна критикувати і сварити дитину. Екзамен варто сприймати як ще одну пригоду в житті. Момент, який має чогось навчити. Не варто до нього ставитися як до трагедії чи кінця світу. Якщо іспит вступний, коли немає шансів на перездачу, батькам варто поговорити з дитиною про усі можливі варіанти дій за невдачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перли" ЗНО: кумедні цитати з творів абітурієнтів

Зараз ви читаєте новину «Як боротися зі стресом під час іспитів - психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути