середа, 14 березня 2018 13:00

20 цікавих думок вченого Стівена Хокінґа

Помер фізик-теоретик з Великої Британії Стівен Хокінґ. Йому було 76 років. Науковець працював керівником Центру теоретичної космології в Кембриджському університеті.

1998 року він опублікував книгу "Коротка історія часу", яка розійшлася 10-мільйонним тиражем. У ній йдеться про появу Всесвіту, природу простору і часу, чорні діри і Теорії суперструн.

У 21 рік чоловікові поставили діагноз - бічний аміотрофічний склероз (хвороба Шарко або хвороба Лу Геріга), через який він був прикутий до електричного крісла.

Незважаючи на важку хворобу, Хокінґ зумів захистити докторську дисертацію і стати лукасовським професором у Кембриджському університеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер фізик Стівен Хокінґ

Gazeta.ua зібрала найцікавіші висловлювання фізика.

Серед всіх систем, які у нас є, найскладніші - це наші власні тіла.

Все своє життя я був вражений тими головними питаннями, з якими нам доводиться стикатися, і намагався знайти для них наукову відповідь. Можливо, тому я продав більше книг про фізику, ніж Мадонна про секс.

Я поняття не маю, який у мене IQ. Ті, кого цікавить їхнє IQ, просто невдахи.

Наш розум — це програма, а мозок — аналог комп'ютера. Теоретично можливо скопіювати вміст мозку на комп'ютер і таким чином створити форму вічного життя. Однак, сьогодні це не в наших силах.

Автор: VOA News
  Навіть будучи повністю паралізованим, Гокінґ вів активне життя: займався наукою, викладав, виступав з доповідями, спілкуючись зі світом через комп'ютерний синтезатор мови.
Навіть будучи повністю паралізованим, Гокінґ вів активне життя: займався наукою, викладав, виступав з доповідями, спілкуючись зі світом через комп'ютерний синтезатор мови.

Найшвидше людство може загинути через свої інстинкти. Найскладніша проблема, з якою довелося зіткнутися нам, - це наші агресивні інстинкти. За часів печерної людини ці інстинкти були необхідними для виживання і були вкладені в наші голови на рівні генетичного коду. Зараз, з усією тією ядерною зброєю, яка у нас є, ми вже не можемо чекати, коли еволюція позбавить нас від наших інстинктів. Боюся, доведеться скористатися генною інженерією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хокінг повідомив, коли зникне Земля

Коли мені виповнилося 12, один з моїх друзів посперечався з іншим на мішок цукерок, що з мене нічого не вийде. Не знаю, чи розв'язався цей спір і на чию користь.

Я не поспішаю вмирати, бо ще хочу багато чого досягти. Але коли залишу цей світ, то точно буду знати, що ні в який рай чи пекло я не потраплю.

Блукання по інтернету настільки ж безмозгла ідея, як постійне перемикання телеканалів. Коли я чую про кота Шредінгера з мультфільма, моя рука тягнеться до пістолета.

Людина - єдина тварина, яка знає, що її чекає смерть, і єдина - яка сумнівається в її остаточності.

Наукова фантастика може бути корисною: вона стимулює уяву і позбавляє від страху перед майбутнім. Однак наукові факти можуть виявитися набагато вражаючими. Наукова фантастика навіть не припускала наявності таких речей, як чорні діри.

Успіху досягти може кожен. Дивіться не під ноги, а на зорі, будьте допитливими.

Автор: VOA News
  Гокінґ завжди вражав оточуючих своїм почуттям гумору і здатністю просто пояснювати досить складні речі.
Гокінґ завжди вражав оточуючих своїм почуттям гумору і здатністю просто пояснювати досить складні речі.

Своїм дітям завжди раджу - ніколи не кидайте згаряча роботу. Робота дає зміст життю, без неї дні стають порожніми. Якщо знайшли коханих, бережіть їх і пам'ятате про них за будь-яких обставин.

Мабуть, я вірю в Бога, під Богом ви маєте на увазі втілення тих сил, які керують Всесвітом.

Бог не міг створити Всесвіт за сім днів, оскільки у нього не було часу, адже до Великого Вибуху часу не існувало.

Життя було б дуже трагічним, якби не було таким кумедним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штучний інтелект вперше зняв мультфільм

Ейнштейн ніколи не сприймав квантову механіку через притаманний їй елемент випадковості та непостійності. Він говорив: "Господь не грає в кості". Він помилявся двічі. Наявність чорних дір доводить, що Господь не тільки грає в кості, але ще й кидає їх туди, де ніхто не зможе їх побачити.

Тепер я щасливий. Раніше життя здавалося мені нудним. Але перспектива померти рано змусила мене зрозуміти, що життя варте того, щоб його прожити. Так багато всього можна зробити!

Автор: VOA News
  У 2015-му вийшов британський фільм "Всесвіт Стівена Хокінга" - історія життя вченого.
У 2015-му вийшов британський фільм "Всесвіт Стівена Хокінга" - історія життя вченого.

Моя мета дуже проста: я хочу розуміти Всесвіт, чому він влаштований так, як влаштований, і навіщо ми тут.

Головний ворог знання – не невігластво, а ілюзія знання.

Мені здається, комп'ютерні віруси варто розглядати як форму життя. Це багато що говорить про природу людини: єдина форма життя, яку ми створили на цей момент, несе тільки руйнування. Ми створюємо життя за образом і подобою своєю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стівен Хокінг попередив людство про нашестя роботів

Зараз ви читаєте новину «20 цікавих думок вченого Стівена Хокінґа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути