середа, 13 лютого 2019 08:49

Змії, пух, бджоли і черепахи. Виявляється, Україна експортує не лише сталь та зерно

Автор: Золоті руки
  Що незвичайного експортували українці торік: пух і пір'я, роги і копита
Що незвичайного експортували українці торік: пух і пір'я, роги і копита

Українці продовжують нарощувати експорт незвичайних, але затребуваних у вузьких сферах товарів.

У масштабах всього експорту країни така продукція становить соті частки відсотка, але експерти визнають: для тих, хто зайняв свою нішу і освоїв її, це дозволяє мати стабільний і непоганий дохід.

Найбільший дохід отримують експортери пір'я і пуху, що зрозуміло, враховуючи розвиток птахівництва. А ось за темпами зростання, як підрахувала Держслужба статистики, в порівнянні з минулим роком лідирують продажі за кордон творів сучасного мистецтва, їх експортували більше майже в 5 разів. За словами мистецтвознавця Ігоря Самаріна, зростання відбулося тому, що за кордоном стали більше цікавитися Україною, а наші підприємці, насамперед із західних регіонів, активно освоюють ринок ЄС:

"Затребувані традиційні твори: мереживний глиняний посуд ручної роботи, петриківський розпис і, звичайно ж, ліжники (овечі ковдри), вишиванки, гуцульські та інші сувеніри. Цінителі в Європі вже розібралися і не хочуть купувати китайський ширвжиток машинної вишивки, а шукають ручну роботу, хоча вона коштує в рази дорожче".

Автор: segodnya
  Що незвичайного експортували українці торік: пух і пір'я, роги і копита
Що незвичайного експортували українці торік: пух і пір'я, роги і копита

З новинок, що потрапили в звіти статистики, можна відзначити вирощування на продаж птахів і рептилій, в тому числі папуг, які не водяться у нас в природних умовах.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що таким бізнесом займаються ті, хто в ньому вариться багато років, має спеціальну освіту, знає кон'юнктуру ринку. А з огляду на невелику конкуренцію, люди тут заробляють прибуток, в рази перевищує середньоринкову, продаючи на Захід штучно вирощених змій, черепах і інших екзотів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Росії заявили про зростання торгівлі з Україною

Президент Украналітцентра Олександр Охріменко зазначає, що і в цих нішевих сферах є злети і падіння.

"Наприклад, експорт шелаку, тобто продуктів життєдіяльності азіатських червеців-багатоніжок, за рік виріс більш ніж втричі, - аналізує Охріменко. - Він використовується в фармпромисловості для оболонок дорогих таблеток і для виготовлення лаків, якими покривають струнні музичні інструменти. А ось продаж виноградних равликів впали вчетверо, ними, просто кажучи, "наїлися", це продукт для гурманів. Те ж стосується і експорту жаб, вони взагалі зникли з статистики ".

Експерти скептичні щодо перспектив ринку експорту екзотики. Пендзин каже, що розвиватися буде більш традиційний експорт - пух і перо, як побічний продукт птахофабрик, а решта пропозиції в кращому випадку залишаться на тому ж рівні. Охрименко прогнозує затребуваність за кордоном рогів, копит і навіть кігтів і дзьобів:

"Роги йдуть на сувеніри, а з копит і решти роблять натуральні кістяні гудзики, також вони служать сировиною для органічної хімії".

Торік в Україну приїхало понад 27 млн іноземців. Найбільше з Молдови – 4,1 млн, Білорусі – 2,5 млн, Росії – 1,5 млн, Польщі – 1 млн, Угорщини – 828 тис. і Румунії – 645 тис.

В Україні іноземці обирають сфери IT, маркетингу, продажів і виробництва. Щоб людина з іншої країни могла працювати в Україні, їй потрібно отримати спеціальний дозвіл на працевлаштування для осіб без громадянства. Для роботодавців це взагалі не вигідно. Адже українське законодавство зобов'язує їх платити іноземцям 5 чи 10 мінімальних зарплат залежно від сфери, де вони працюють.

Зараз ви читаєте новину «Змії, пух, бджоли і черепахи. Виявляється, Україна експортує не лише сталь та зерно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути