середа, 16 жовтня 2019 09:30

Зміна "зеленого тарифу" матиме катастрофічні наслідки для відновлювальної енергетики – нардеп

Зміна "зеленого тарифу" матиме катастрофічні наслідки для відновлювальної енергетики – нардеп
Олексій Гончаренко наголосив, що зміна зеленого тарифу матиме катастрофічні наслідки для відновлювальної енергетики. Фото: РБК

Ретроспективний перегляд "зеленого тарифу" призведе до згортання проектів у галузі відновлювальної енергетики та негативно вплине на інвестклімат в Україні.

Про це заявив депутат Верховної Ради України (фракція "Європейська солідарність") Олексій Гончаренко, передають Українські новини.

"Те, що зараз відбувається навколо відновлювальної енергетики й ідеї змінити правила гри під час гри, матиме катастрофічні наслідки. Зрозуміло, що для самої галузі відновлювальної енергетики. Тобто інвестиції в неї згорнуть, Україна отримає судові позови, матимемо втрати, безумовно. І ці втрати перевищать ті ефекти, про які начебто кажуть лобісти цієї теми", - сказав Гончаренко.

Він наголосив, що зниження "зеленого тарифу" матиме негативний ефект на економіку в цілому, адже інвестори підуть із України через нестабільність законодавства.

"Це матиме ефект загальний на всю економіку держави, бо ми ж добре з вами розуміємо, що найкращим інформатором світу про те, чи можна сюди заходити з інвестиціями, є інвестори. Якщо інвестори у світі знатимуть, що хтось прийшов сюди хоча б з одним доларом, і під час гри всі правила поміняли, і людина або втратила, або нічого не заробила, то ніхто ніколи в Україну не прийде", - зазначив народний депутат.

На думку Гончаренка, ініціатива переглянути "зелений тариф" пов'язана з приватним інтересом деяких членів нової влади, який у них переважає над державницьким, і така ситуація неприпустима.

"Я вважаю неприпустимим ретроспективне зменшення "зеленого тарифу". Я вважаю неприпустимою різку й односторонню зміну правил гри. Це неможливо робити. Якщо держава перебуває в якійсь уже ситуації крайній, хоча насправді це зовсім не так щодо цього питання, то все одно це має відбуватися через діалог, через діалог із відповідними інвесторами, з асоціаціями. І дуже і дуже поступово, з перехідними періодами. А все інше – це катастрофа", - сказав Гончаренко.

Нагадаємо, законодавством України гарантовано збереження "зелених тарифів" на незмінному рівні до 2030-го з метою стимулювання інвестицій у виробництво електроенергії з відновлювальних джерел.

Раніше політолог Кирило Сазонов висловив думку, що голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус домагається зниження "зеленого" тарифу в інтересах бізнесмена Ігоря Коломойського. Та зазначив, що таке рішення загрожує Україні проблемами з Європейським Союзом, оскільки "ми порушуємо взяті на себе зобов'язання". А також судовими позовами з боку іноземних інвесторів, які фінансують проекти з розвитку альтернативної енергетики в нашій країні, яких на даний момент близько 500.

Зараз ви читаєте новину «Зміна "зеленого тарифу" матиме катастрофічні наслідки для відновлювальної енергетики – нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути