пʼятниця, 07 вересня 2012 18:24

Землю продавати краще через 20 років. Зараз це вигідно тільки спекулянтам - експерт

Землю продавати краще через 20 років. Зараз це вигідно тільки спекулянтам - експерт
Юрій Гаврилечко: Продаж землі ще не має економічного підгрунтя. Фото: proosbb.info

Продавати землю зараз економічно необґрунтовано, це вигідно тільки для спекулянтів.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав експерт ГО "Фонд суспільної безпеки" Юрій Гаврилечко.

"Продаж землі сам по собі жодним чином не вирішить жодної проблеми, на яку нібито він спрямований. Не може бути сформований ринок землі, якщо не відома її вартість. А вартість складається з того, що із землі можна заробити", - наголосив він.

Для визначення реальних прибутків із землі, на думку експерта, треба щонайменше 20 років.

"Для того, щоб це з'ясувати, потрібно щонайменше років 20, щоб пробути на землі 2 цикли — 10 та 10 років. Щоб за цей час там побули орендарі і чітко стало б зрозуміло, в якій царині сільського господарства, на яких землях краще вирощувати, скільки це буде коштувати, скільки туди треба вкласти і скільки можна заробити грошей", - пояснив він.

Гаврилечко переконаний, що раніше цього зробити не можливо. Тому запровадження ринку землі зараз не має жодного економічного підґрунтя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селяни прийшли під міністерство агрополітики за землею

"Суто з економічної точки зору немає жодного сенсу взагалі. Це ніяк не покращить ситуацію ані щодо забезпечення продовольством, ані щодо справедливого розподілу, ані відповідно до можливістю власників щось зробити. Тому що неможливо з'ясувати для чого ця земля", - підкреслив він.

Зараз, на думку Гаврилечка, земля як товар сама по собі може бути цікава лише для спекулянтів: "Якщо такий банк створюється саме з метою спекуляції на земельному ринку — тоді так, можна погодитися, що в цьому сенс є. Але якщо розвивати ситуацію, що земля взагалі має давати продукт, який потім можна з'їсти, то якщо правильно, то непотрібно продавати землю зараз".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "При ухваленні закону про ринок землі виявиться, що продавати вже нічого" - експерт про земельний банк

Водночас, за словами експерта, інвентаризацію земель, яка залишилася у державній чи комунальній власності зробити якраз і потрібно.

"Але чи потрібен для цього земельний банк? Не думаю, - додав він. - Скоріш за все, це зроблено саме для спекуляції на цьому ринку. Я поки що не бачу інших причин".

Зараз ви читаєте новину «Землю продавати краще через 20 років. Зараз це вигідно тільки спекулянтам - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути