неділя, 09 травня 2010 15:55

Зняття мораторію на продаж землі легалізує її тіньовий ринок - експерт

Зняття мораторію на продаж землі легалізує її тіньовий ринок - експерт

Міністерство аграрної політики виступає за зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Про це в ефірі телеканалу "Перший національний" заявив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

"Усе залежатиме від того, чи це зроблять розумно, чи "кавалерійським наскоком", як часто діють "регіонали", - прокоментував Gazeta.ua старший економіст Центру соціально-економічних досліджень "САSE-Україна Володимир Дубровський.

Він завважив, що для такого кроку бракує законної бази та Державного земельного кадастру.

"Досі проблема полягала в тому, що нема законів, які б регулювали ринок землі. Зокрема, нема Державного земельного кадастру. Тому часто-густо не можна визначити, якої вартості земля і кому вона належить. Навіть люди, які продають невеликі клаптики землі зіштовхуються з тим, що ці ділянки не показані на карті місцевості та не прив'язані до населених пунктів. Наприклад, на березі річки чи моря".

На думку експерта, за таких умов ринок землі не може працювати цивілізовано, буде багато шахрайства, непорозумінь чи подвійних документів, виданих на ті самі наділи.

"Зняття мораторію легалізує той ринок землі, який фактично існує. Бізнесмени, які скористалися 10-річним мораторієм, щоб скупити великі ділянки у неправовий спосіб, тепер зможуть підтвердити свою власність. Вони купляли землю задешево, а селяни не мали змоги продати її за справжню вартість. Тепер ділянки можна буде реалізувати за ринковою ціною", - відзначив він.

"Якщо земля стане товаром, то банки зможуть видавати кредити під її заставу. Уряду не треба буде кожного року вигадувати якісь пільгові державні кредити для сільгоспвиробників. Будь-який фермер зможе взяти позику під свій земельний ресурс. Взагалі для економіки легалізація того, що вже відбувається тіньовим шляхом, завжди благо. Але якщо це відбудеться без правового забезпечення, то дискредитує ідею і сприятиме виникненню нових шахрайських схем. Це погіршить ставлення населення до приватної власності на землю", - підсумував Дубровський.

Конституційний суд України на початку грудня 2009 року визнав неконституційним закон про антикризові заходи в агропромисловому комплексі, який містив норму про заборону продажу земель сільгосппризначення до 1 січня 2010 року.

Це викликало дискусії серед фахівців і юристів про те, чи зберігається заборона на продаж сільгоспземель, хоча перехідні положення Земельного кодексу України, як і раніше, містять норму про таку заборону до набрання чинності законів про державний земельний кадастр і про ринок землі.

Тоді Верховна Рада України 22 грудня прийняла закон про продовження до 1 січня 2012 року мораторію на купівлю-продаж сільгоспземель. Екс-президент Віктор Ющенко ветував прийнятий парламентом 22 грудня закон про продовження мораторію, а 19 січня Верховна Рада все ж таки подолала президентське вето на цей закон.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Зняття мораторію на продаж землі легалізує її тіньовий ринок - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути