вівторок, 19 січня 2010 14:24

Депутатів у Раді об"єднало продовження заборони на продаж землі

Депутатів у Раді об"єднало продовження заборони на продаж землі

Верховна Рада подолала вето Президента на Закон "Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу Х "Перехідні положення "Земельного кодексу України" (щодо терміну на продаж земельних ділянок).

Таке рішення підтримали 366 депутатів.

Зокрема "За" проголосували 151 депутат від ПР, 151 - від БЮТ, 16 - від НУНС, 20 - від БЛ, 27 - КПУ, позафракційні, - 1.

Питання було повторно внесене до порядку денного за ініціативою віце-спікера Миколи Томенка.

Нагадаємо, сьогодні вранці Рада не змогла подолати вето президента на продовження мораторію, оскільки від БЮТ проголосували тільки 43 депутати.

Цим законом передбачалося продовження мораторію на продаж земель до 1 січня 2012 року.

Президент застосував вето, оскільки подальше продовження мораторію на вільний оборот земель може призвести до неможливості ефективного використання і охорони земель, а також до поширення тіньових механізмів відчуження земельних ділянок, збільшення кількості зловживань у цій сфері. Це відзначив перший заступник глави Секретаріату Президента України Олександр Шлапак на засіданні парламенту,

Він вважає, що мораторій призвів до того, що "розцвів" тіньовий ринок земель. За його словами, вже більш ніж 10% земель передано в довгострокову оренду на термін понад 10 років. У окремих регіонах, додав він, з людьми уклали угоди на 49 років оренди.

"Фактично, створено тіньовий ринок відчуження за безцінь земельних ділянок", - наголосив Шлапак. Він додав, що за підрахунками деяких консалтингових компаній, "за 4 роки в Україні пішло "наліво" 5 млн. га сільськогосподарських земель".

Нагадаємо, 22 грудня 2009 року Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу Х "Перехідні положення "Земельного кодексу України" (щодо терміну на продаж земельних ділянок).

29 грудня Президент Віктор Ющенко застосував право вето до цього закону.

ProUa

Зараз ви читаєте новину «Депутатів у Раді об"єднало продовження заборони на продаж землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути