субота, 18 листопада 2017 11:55

Заступник голови НБУ вимагав гасити заборгованість одних банків перед іншими під загрозою введення тимчасової адміністрації

Заступник голови НБУ вимагав гасити заборгованість одних банків перед іншими під загрозою введення тимчасової адміністрації
Сума збитку від банківських схем НБУ, понесена 12 комерційними банками, склала понад 800 млн грн

"Саме Олександр Писарук (на 2015 рік - перший заступник голови НБУ - ред.) давав вказівку РЦ ("Розрахунковий центру" - ред.), яким банкам повертати кошти, а які відправити в утиль. Він же особисто збирав менеджмент і власників банків, змушуючи погасити заборгованість перед РЦ під загрозою введення тимчасової адміністрації", - передає слова інформованого джерела Mind в циклі матеріалів про ліквідовані банки.

Йдеться про схему, згідно з якою на початку 2015 року в проблемний банк УПБ вливалися кошти комерційних банків через підвідомчий НБУ банк "Розрахунковий центр". В результаті РЦ "попав" на ці гроші, і під тиском НБУ вирішив відшкодувати свої збитки за рахунок інших банків, які "попросили" прокредитувати на міжбанку УПБ по 50 млн грн з кожного.

Після отримання кредитних коштів, коррахунок УПБ в РЦ був обнулений, а гроші були переведені на коррахунок УПБ в НБУ, йдеться в розслідуванні. В результаті сума збитку, понесеного 12 комерційними банками, склала понад 800 млн грн.

Основними інструментами виведення грошей, повідомляє Mind, були коррахунки в іноземних банках, схемне кредитування пов'язаних осіб, переуступка прав вимог і покупка "сміттєвих" акцій.

У розслідуванні також говориться, що, хоча власником збанкрутілого банку УПБ значиться Євген Балушка, фактичним його керівником на ринку називають Анатолія Юркевича, співвласника "Мілкіленд-Україна". Сама компанія "Мілкіленд-Україна" виступала поручителем перед НБУ при рефінансуванні УПБ - її активи були надані як заставне майно за рефінанс.

За інформацією Mind, Юркевич на зустрічі з банкірами в другій половині 2015 року пообіцяв повернути борг банкам, що кредитував УПБ через РЦ за номіналом боргу - 1 гривня боргу проти 1 гривні кредитного портфеля.

Один з банкірів, залучених в схему, прокоментував ситуацію так: "Приблизно в листопаді 2014 року надійшло прохання з РЦ підтримати УПБ. Йшлося про виконання нормативів обов'язкового резервування. Пропонувалося використовувати коррахунки банку в "Розрахунковому центрі", оскільки залишки на коррахунках РЦ практично прирівнюються до залишків в НБУ. Гарантією збереження коштів було запевнення співробітників РЦ, що при видачі кредиту під УПБ ті отримують свіфт на повернення цих коштів банку-кредитору, а не на платежі третім особам. По суті, гроші за межі банку РЦ не виходять. Якщо пам'ять мені не зраджує, була обіцяна прибутковість від операції на рівні 3-7%. Ситуація на ринку була зрозуміла, нормативи зрозумілі, а гарантії РЦ - достатня умова, щоб не кинути колег на свавілля".

"Про те, що УПБ мав заборону на обслуговування коррахунків інших банків, співробітники НБУ, що є власником РЦ, не могли не знати. У РЦ було два коррахунки в держбанках, для чого було відкривати коррахунок в приватному банку, ще й такого хворого, не зрозуміло", - поділився з журналістами колишній співробітник НБУ на правах анонімності.

Раніше ЗМІ писали, що НБУ був залучений в реалізацію схеми через дружину глави РЦ Ольгу Шаповал, колишню голову департаменту банківського нагляду - в її підпорядкуванні знаходилися куратори проблемних банків. Сам Шаповал цей факт заперечує.

За фактом отримання УПБ рефінансу під заставу фіктивних земельних ділянок, правоохоронні органи порушили досудове розслідування. Кримінальні виробництва об'єднані в одне під №42015100000000795. Досудове розслідування проводиться ДСУ СБУ.

Результати розслідування як по схемі РЦ-УПБ, так і по витоку рефінансування НБУ, до сих пір невідомі, повідомляє Mind.

Зараз ви читаєте новину «Заступник голови НБУ вимагав гасити заборгованість одних банків перед іншими під загрозою введення тимчасової адміністрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути