четвер, 27 грудня 2018 21:10

Заробітчани допомогли утримати курс гривні

Протягом 2018-го національна валюта демонструвала відносну стабільність. З початку року зміцніла на 5%. Позитивно на курс вплинула новина про продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Перший транш у сумі $1,4 млрд Україна отримала 21 грудня.

Про економіку, програму МВФ, подорожчання газу та курс валют в інтерв'ю Gazeta.ua розповів директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Автор: Facebook
  Директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін: "Якщо економіка почне прискореним чином зростати, Україні не вистачить власних трудових ресурсів. Це база для того, щоб трудові мігранти поверталися на батьківщину, отримували тут такі ж зарплати, як у Польщі або інших країнах".
Директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін: "Якщо економіка почне прискореним чином зростати, Україні не вистачить власних трудових ресурсів. Це база для того, щоб трудові мігранти поверталися на батьківщину, отримували тут такі ж зарплати, як у Польщі або інших країнах".

Що позитивно впливало на економіку України в 2018 році?

Перше - високі ціни на сировину, яку Україна традиційно експортує - зерно, руда, метал. Друге - більш високі надходження доходів від заробітчан, ніж раніше. Це допомогло утримати валютний курс на стабільному рівні.

Україна прийняла новий закон про валютне регулювання замість старого декрету, який спростив деякі валютні процедури, підвищив функціональність Національного банку. Він став більш незалежним. Були зняті деякі обмеження на валютному ринку. Проте він до цих пір не є максимально вільним, як цього вимагали інвестори.

Судова реформа дає плоди. Система не оновилася повністю, але бачимо позитивні тенденції. Менше нарікань на якість судових рішень.

Світ бачить, що осередок військових дій не розростається. Це теж позитивний сигнал для внутрішніх і зовнішніх інвесторів

Хороший знак - входження в Україну кількох міжнародних рітейлерів. Продовжують запускатися заводи в Західній Україні, орієнтовані на експорт.

Світ бачить, що осередок військових дій не розростається. Це теж позитивний сигнал для внутрішніх і зовнішніх інвесторів.

Ще позитивний фактор - намір бізнесу інвестувати в свій розвиток. У минулому році обсяг капітальних інвестицій перевищив $16 мільярдів. Цього року очікується такий же обсяг капітальних інвестицій. А ось збільшення іноземних інвестицій в українську економіку не варто чекати.

Наступний рік - пік виплати за зовнішніми боргами. Як це вплине на економіку?

Обслуговування зовнішніх боргів у структурі бюджету займає 40%. Якби такої потреби не було, ці гроші могли б направити на розвиток економіки, прискорення реформ, освіту, медицину, соціальну сферу. Але наявність великих боргових зобов'язань стримує темпи реформ важливих для країни.

В Україні могли б запустити стимулюючі податки для розвитку економіки - зокрема, податок на виведений капітал. Але через велике боргове навантаження, уряд вважає це високим ризиком і максимально пручається даному процесу.

Виплати, які передбачені на наступний рік, неможливі в повному обсязі без зовнішнього фінансування. І тут ми, по-перше, знаходимося в заручниках політичної системи. Є побоювання, що Росія може втрутитися в майбутні вибори.

Якщо не отримаємо кредитів МВФ, то буде дуже складно і дорого залучати зовнішнє фінансування.

Кредитори не стільки зацікавлені в зростанні української економіки, скільки в гарантуванні виплат. Якщо ми правильно скористаємося ситуацією і увійдемо в переговори, то теоретично зможемо домовиться про чергову реструктуризацію боргу. Навіть про списання певної частини.

Виплати, які передбачені на наступний рік, неможливі в повному обсязі без зовнішнього фінансування

Подальша співпраця з МВФ продовжуватиметься?

Співпраця продовжиться. Вона навряд чи матиме великі обсяги. Суми, які для України виділяє МВФ, є критично малими. Якщо ми порівняємо з тим, що отримує Греція та інші.

Обсяги співпраці будуть залежати від результатів виборів. Якщо переможуть ліберальні сили, це поліпшить позицію України в переговорах із МВФ та іншими донорами. Якщо переможуть популісти, то це буде гальмувати співпрацю.

Чого не вистачає Україні для економічного зростання?

Сьогодні ніхто не знає, якою буде країна через 3 роки. Немає плану. Тому це завдання номер один. У парламенті має бути підписана коаліційна угода, яка містить ключові позиції щодо розвитку економіки. Це безпосередньо впливає на соціальні гарантії. З пустого бюджету платити пенсії не зможемо. Якщо економіка зростатиме, буде наповнюватися бюджет. Ми зможемо підвищувати соціальні стандарти. Програма Кабміну також повинна містити системні реформи, які дозволять залучати великі інвестиції. І мати великі можливості в тому числі для створення робочих місць.

Якщо економіка почне прискореним чином зростати, Україні не вистачить власних трудових ресурсів. Це база для того, щоб трудові мігранти поверталися на батьківщину, отримували тут такі ж зарплати, як у Польщі або інших країнах. Це можна реалізувати. Не з наступного року, але протягом 2-3 років.

Програма Кабміну також повинна містити системні реформи, які дозволять залучати великі інвестиції

Чекати чергового подорожчання газу для населення в наступному році?

Середня 2-кімнатна квартира після якісного утеплення на 40% знижує споживання енергії. Таким чином, ціна газу вже не є настільки важливою, скільки витрати, які ми несемо. Якщо в Україні не буде ринкової ціни на газ - єдиної для всіх, то це база для зловживань. Подивіться на конфлікти, судові позови, які були в 2013-2014 році. На газі, який призначався для населення, заробляли різні кампанії. Купували його дешевше. Якщо ми не будемо мати єдину ціну, будемо далі створювати нових олігархів.

Держава повинна профінансувати утеплення житла. Ми порахували, що суми субсидії, які були виділені за 8 років, було б достатньо, щоб утеплити кожну квартиру. В результаті - як мінімум удвічі знизити витрати на опалення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар, інфляція та транш МВФ: економічні підсумки року

Що буде з гривнею? Оптимістичний і негативний сценарій.

Оптимістичний сценарій - курс на рівні 27,9 гривень. Це передбачає: спокійне проведення виборів, початок реформ, затвердження стратегії розвитку економіки. Плюс відсутність світової кризи і збереження високих цін на сировину, яку Україна експортує.

Оптимістичний сценарій - курс на рівні 27,9 гривень

За негативним сценарієм середньорічний курс - 32 гривні за долар. Тобто, на початку року американська валюта може коштувати 28, у кінці - 34 гривні.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани допомогли утримати курс гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути