Ексклюзиви
понеділок, 30 березня 2020 16:47

Заборона звільнень і допомога на дітей: як у різних країнах підтримують громадян під час карантину

Заборона звільнень і допомога на дітей: як у різних країнах підтримують громадян під час карантину
В США підприємцям виплатять $1200 допомоги pixabay.com

Українці, що живуть за кордоном, розповіли Gazeta.ua, яку допомогу надав уряд їхніх держав для підтримки малого, середнього бізнесу та громадян.

США

Тим, хто не може працювати під час карантину, виплатять по $1200 компенсації. Ще $500 держава доплатить на кожного з дітей. Платежі по кредитах відтермінували на 3 місяці.

"У нас немає суворого дотримання карантину. Поки що працюють ресторани й торговельні центри. Є обмеження на скупчення людей. Отримуємо нагадування мити руки. Продуктів у магазинах достатньо. Але щоб запастися туалетним папером, треба йти зранку. Ціни на продукти теж ніхто не піднімав. Є багато акцій. Найближчими днями карантин посилять. Вулиці патрулюватимуть поліцейські", - каже Ольга Родіна, яка живе у Нью-Йорку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 30 грн за долар. Уряд оновив офіційні прогнози

Франція

Усім, хто офіційно працевлаштований, виплатять зарплату. 100% тим, хто отримує мінімальні кошти, і 80% - у кого був вищий дохід.

"Мінімальна зарплата у Франції становить 1500 євро. Після вирахування податків майже 1100 євро людина отримає на руки. Я працюю в логістичній компанії, облаштовуємо маршрути продуктових доставок у супермаркети. Моя робота продовжується. Найбільше постраждали від кризи перукарні, центри краси, дитячі школи. Подружка мала приватний дитсадок. Зараз батьківської плати немає, а заплатити вихователям і викладачам потрібно. Реєструються підприємці на допомогу онлайн. Її призначають одразу, але виплатять улітку", - розповіла Олена Кучерюк із Парижа.

Італія

Діє заборона на звільнення працівників на найближчі пів року. Бізнеси, що потребують скорочення, підтримуватиме держава. Громадяни отримають по 600 євро на підтримку у важкий час. Також усім іноземцям продовжили візи до травня. По всій країні відтермінували сплату за іпотечними кредитами на 3 місяці. Медпрацівникам підвищили зарплатню на 100%.

"Доглядаю за сеньйорою, якій 82 роки. В Італії вже 10 років. Мої роботодавці пообіцяли, що виплатять 80 відсотків заробітної плати і просять сидіти вдома стільки, скільки потрібно. Так само лояльно відносяться і до інших жінок. Дуже мало випадків, що вигнали надвір. Зараз усе закрито, але працюють служби доставки. Можна замовити маски від модного дому Prada, їжу й готові страви. Наші заробітчанки, які тут лишилися, переважно знімають квартири. Я живу із жінкою з Тернопільщини. Нам зменшили плату за житло вдвічі", - говорить українка Ольга Телех.

Кувейт

На пів року скасували плату по кредитах і нарахування банківських відсотків. Влада слідкує за цінами в аптеках, магазинах.

"Запровадили гарячу лінію, на яку можна подзвонити й поінформувати владу про підвищення цін. Таких підприємців оштрафують. Також заборонено працювати магазинам, де не можна розрахуватись карткою", - каже Сергій Бондар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мери звернулися до Зеленського

Китай

Припинили знімати комунальні платежі з карток. Тут є спеціальні картки, на які кладуть гроші для сплати комунальних. Кредити й відсотки за ними заморозили на 3 місяці.

"За підвищення цін можуть посадити до в'язниці або дати штраф від 100 доларів до мільйона. Це найсуворіше покарання у світі", - говорить Сергій Чекаленко, який працює програмістом у Пекіні.

Чехія

Є компенсація для батьків, що залишаються вдома з дітьми і не можуть працювати. Штатним працівникам видадуть 60% зарплати.

"Для підприємців, які постраждали, передбачена допомога. Поки що точних сум не оголошено, але вона буде. Внески до податкової відкладено на пів року. Зараз готують проєкт, за яким мають надавати безвідсоткові державні кредити для малого й середнього бізнесу. Вже є відстрочки на іпотеку на 3 місяці", - додає Марія Турок, яка живе в Празі.

Через карантин найбільше постраждають обмежені бізнеси. Збитки отримають сфери авіації, послуг. Доходів недорахуються розважальні і заклади громадського харчування. Щоправда, зросте попит на доставку товарів чи продуктів додому.

Зараз ви читаєте новину «Заборона звільнень і допомога на дітей: як у різних країнах підтримують громадян під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути