понеділок, 17 січня 2022 10:56

"За нинішнього політичного курсу українці поїдуть на заробітки в Молдову" - економіст

"За нинішнього політичного курсу українці поїдуть на заробітки в Молдову" - економіст
В'ячеслав Черкашин: "У лівого спектра ідей вирішення проблем країни, на жаль, немає. Українцям поки більше подобається центризм та держава в усьому". Фото: Тарас Подолян

Економічна криза розпочалася задовго до пандемії – ще 2014 року. За економічними показниками Україну обігнала навіть Молдова. Єдиний вихід – лібертаріанський підхід зі зменшенням впливу держави, але українці його не підтримують.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економіст В'ячеслав Черкашин.

"Країна входила в кризу ще до пандемії, – каже він. – Економіку прибив 2014-й. Потім була інфляція в 42 відсотки 2016-го. Ми переорієнтувалися з російського ринку на європейський і китайський. Падати не було куди. Мінус чотири відсотки економіки 2020 року були доволі гарні".

Зараз ми маєне непоганий вигляд на тлі решти економік, зазначає економіст.

"Але коли ти недалеко від дна – куди провалюватися? Промислове виробництво знижувалося півтора року. Влада каже, що ми чудово вийшли з кризи. А ми не повернулися навіть до показників 2008-го".

Уже тривалий час світ зростає швидше, ніж ми. Лише Білорусь зростає повільніше. Навіть Молдова наздогнала нас за темпами, стверджує Черкашин.

"Якщо продовжимо теперішній політичний курс, то скоро українці поїдуть на заробітки не в Польщу, а в Молдову. Нам украй потрібна епоха стійкого зростання – вісім-дванадцять відсотків внутрішнього валового продукту на рік", – каже він.

Економісти правої спрямованості вважають, що є "золотий ключик" – лібертаріанський підхід: мінімальний вплив держави, скорочення податків, урізання бюджетних витрат, наголошує Черкашин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща збирається спростити переїзд для українських заробітчан

"Мені це подобається. Але, спостерігаю, що цей дискурс українці не підтримують. До цього треба еволюціонувати. Водночас у лівого спектра ідей розв'язання проблем країни, на жаль, немає. Українцям поки що більше подобається центризм і держава в усьому. До цього зараз рухається вся Європа. Інше питання – чи зможемо, дотримуючись лівих рецептів розвинених економік, здійснити ривок. Найімовірніше, ні", – підсумовує економіст.

Повне інтерв'ю із В'ячеславом Черкашиним читайте в журналі "Країна".

Цього року іноземні інвестиції становитимуть $6,5 млрд. Це найбільший показник за останні п'ять років, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на форумі UkraineInvest.

Зараз ви читаєте новину «"За нинішнього політичного курсу українці поїдуть на заробітки в Молдову" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути