Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2012 10:08

З українців хочуть брати 3% за купівлю іноземної валюти

З українців хочуть брати 3% за купівлю іноземної валюти
В Україні можуть відновити збір за купівлю іноземної валюти. Фото: tsn.ua

Державна податкова служба (ДПС) запропонувала повернути збір з купівлі іноземної валюти в розмірі 3%.

Про це йдеться в проекті фіскальної реформи ДПС, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Україна відкидає тінь".

Обговорення проекту підготовленої ДПС радикальної податкової реформи відбудеться сьогодні в Міністерстві фінансів. Документ під назвою "Концептуальні зміни податкової системи" перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський і заступник глави ДПС Андрій Ігнатов представлять для обговорення відомствам, галузевим асоціаціям і експертам.

"Легалізація зарплат, навіть якщо вона відбудеться в повному обсязі, принесе в бюджет 22,5 млрд грн. Утворену дірку податківці пропонують ліквідувати шляхом посилення податкового тиску. Буде скасовано максимальний поріг для сплати ЄСВ, який становить 10 мінімальних зарплат, що дасть 3,9 млрд грн, а також повернуто збір з купівлі іноземної валюти в розмірі 3% - ще 14 млрд грн. Але навіть у цьому разі недостача буде величезною - 50 млрд грн", - пише видання.

Частково її профінансують за рахунок 21 млрд грн, які уряд заощадить на сплаті ЄСВ із зарплат бюджетників. Де знайти ще кошти, в ДПС не знають.

На думку співрозмовника видання в уряді, якщо Україна запровадить збір з валюти, МВФ і Світовий банк припинять працювати з нами, так як скасування внеску було однією з умов видачі кредиту Міжнародного валютного фонду.

Нагадаємо, 27 січня 2011 року президент Віктор Янукович підписав закон про скасування збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу безготівкових валют. Законопроект був внесений Національним банком і прийнятий Верховною Радою.

Водночас учасники валютного ринку тоді повідомляли, що збір при купівлі безготівкової валюти з початку 2010 року ніхто не платив, оскільки для цього просто не було підстав.

Збір був введений в 1998 році. Його розмір щорічно визначався законом про держбюджет і коливався від 1,5% до 0,25%. З 1 липня 2010 року його стягування було призупинено.

Зараз ви читаєте новину «З українців хочуть брати 3% за купівлю іноземної валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути