Ексклюзиви
середа, 11 липня 2012 09:29

Гнучкий курс гривні вбереже Україну від зовнішніх потрясінь - Fitch

Гнучкий курс гривні вбереже Україну від зовнішніх потрясінь - Fitch
Fitch подтвердило рейтинги Украины на уровне "B". Фото: morningwhistle.com

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній і національній валюті на рівні "B" зі "стабільним" прогнозом.

Про це повідомляється в прес-релізі агентства. Короткостроковий РДЕ Україні підтверджений на рівні "B", стеля рейтингу країни - "B".

"Підтвердження рейтингів відображає тонкий баланс в області зовнішнього фінансування. Валютні резерви Національного банку України (НБУ) були стабільними в період з січня по квітень 2012 року на рівні близько $31 млрд (що відповідає трьом місяцям платежів за рахунком поточних операцій), а потім відбулося зниження в травні і червні, яке частково було викликане великими виплатами за зовнішнім боргом. Тиск на резерви може знову виникнути з третього кварталу 2012 року", - зазначено в прес-релізі агентства.

Fitch очікує, що дефіцит рахунку поточних операцій досягне 6% ВВП в 2012 році, проте основний тиск припадає на рахунок капіталу. Попит на іноземну валюту з боку населення, який призвів до скорочення резервів у четвертому кварталі 2011 року, судячи з усього, посилився в червні і може ще підвищитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна має радикально переосмислити свою боргову політику - експерт

Україна має один з найнижчих показників зовнішньої ліквідності серед суверенних емітентів, рейтингованих Fitch: в 2012 році цей показник очікується на рівні 55%. На зовнішній борг приватного сектора припадає значна частка обслуговування боргу, однак на агрегованої основі рівні пролонгації після кризи становлять понад 100%. Обмежена здатність країни рефінансувати зовнішній держборг створює ризики тиску на обмінний курс і зниження резервів, відзначається в прес-релізі.

На суверенний емітент чекають погашення та виплати відсотків Міжнародному валютному фонду (МВФ) у розмірі $6,4 млрд в 2013 році, включаючи виплати і від уряду, і від НБУ. Fitch вважає, що уряд, імовірно, знову вийде на ринки єврооблігацій і буде залучати фінансування від МВФ в 2013 році, що дозволить йому рефінансувати виплати, належні МВФ, однак для цього доведеться піти на непопулярний захід: підвищити тарифи на газ для населення. Водночас майбутні погашення боргу на зовнішніх ринках перебувають на відносно низькому рівні: $1 млрд на що залишається частина 2012 року і $1 млрд в 2013 році.

Прогноз Fitch по обмінному курсу на кінець року відображає ризики девальвації, які можуть призвести до завищення валютного курсу з урахуванням крихкої довіри до гривні. У разі ослаблення гривні підвищиться навантаження по зовнішньому боргу, включаючи держборг. Fitch відзначає, що більш гнучкий обмінний курс допоміг би Україні впоратися із зовнішніми потрясіннями і пристосуватися до змін валютних курсів торгових партнерів. Обмінний курс демонструє більш високу гнучкість з травня, трохи ослабнувши щодо післякризового рівня у 8 грн/$1.

Fitch очікує, що зростання реального ВВП сповільниться до 2,4% в 2012 році, але відновиться до 3,5% в 2013 році. Економічні показники залежать від високоціклічного сталеливарного сектора, і зростання є чутливим до таких факторів, як спад у світовій економіці або шоки для зростання в єврозоні.

Зараз ви читаєте новину «Гнучкий курс гривні вбереже Україну від зовнішніх потрясінь - Fitch». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути