пʼятниця, 30 листопада 2012 05:45

"Вимога МВФ - відпустити курс у вільне плавання, - це безглузда і руйнівна для України ідея" - Яременко

"Вимога МВФ - відпустити курс у вільне плавання, - це безглузда і руйнівна для України ідея" - Яременко
ФОТО: ukr.obozrevatel.com

"НБУ протягом останніх чотирьох років жорстко проводить міф або навіть злочинну помилку. Ця помилка - утримання курсу та інфляції і таргетування цих показників шляхом звичайного рецепту МВФ - грошового голоду. Власне, цей метод неминуче призводить до того, що збільшується імпорт і зменшується експорт", - заявив екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко, якого цитує прес-служба Інституту Горшеніна.

За його словами, в силу грошового голоду, недоступності оборотних коштів, дорожнечі кредитів "вимивається національний виробник, і тоді, звичайно, він не може суперничати з імпортованими товарами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робити курс плаваючим треба було ще 3 роки тому - економіст

"Це головна причина утворення негативного сальдо торгового балансу - воно у нас $8-12 млрд. Це катастрофічна сума, і цей розрив треба чимось заміняти. Замінявся він в періоди економічного буму припливом капіталу, позиками, розміщеннями як держави, так і приватного сектора. У результаті ми бачимо ці жахливі цифри, $100-120 млрд. зовнішнього боргу - як банківського, так і корпоративного секторів", - додав він.

На думку експерта, в Україні теоретично може трапитися ситуація, коли всі підуть у валютну позицію: і продавці, і покупці. "І тоді національна економіка залишається без гривневої ліквідності, а валютну ліквідність погашає тільки Нацбанк", - зазначив він.

"Тобто треба говорити про те, що якщо на якийсь орган в особі НБУ покладена відповідальність за курсову стабільність, то він повинен мати інструментарій для роботи на цьому ринку, у тому числі і право зобов'язувати продавати валютну виручку. Але на тлі ліберальних ідей НБУ позбавили цих інструментів. Це було непомітно на тлі припливу валюти в 2007-2008 роках - в тих умовах ми намагалися все час залатати дірки і проголошували стабільність валютного курсу", - сказав Яременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України заслужила 5% девальвації гривні - експерт

"Таким чином, головна вимога МВФ про те, що треба відпустити курс у вільне плавання, - це безглузда і руйнівна для України ідея. Вона була обґрунтована ще в 90-х роках і з тих пір абсолютно не змінювалася. Сказали ці три нобелівські лауреати, що ось такий режим повинен бути. Потім почали вигадувати коридори, змії, туди-сюди. Але ми повинні говорити про те, що в Україні може бути тільки фіксований курс", - підкреслив експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Вимога МВФ - відпустити курс у вільне плавання, - це безглузда і руйнівна для України ідея" - Яременко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути