вівторок, 27 листопада 2012 18:12

Повертається 2008 рік: Один з банків уже не в змозі повернути депозити

Повертається 2008 рік: Один з банків уже не в змозі повернути депозити
"Таврика" - один з банків, які підвищили виплати за депозитами. Фото: bprice.ua

Комісія Національного банку України (НБУ) з питань нагляду та регулювання діяльності банків 23 листопада своїм рішенням №906 обмежила банківські операції банку "Таврика".

Зокрема, банку заборонено залучати вклади від фізичних осіб та проводити операції з цінними паперами.

"Таврика" 26 листопада з активами 4,9 млрд грн припинив виплачувати гроші своїм вкладникам.

"Якщо у вас закінчився термін депозиту, під'їжджайте, пишіть заяву, але грошей ви не отримаєте. Грошей немає", - повідомила Юлія, операціоніст київського відділення №8 банку "Таврика" на вулиці Маршала Тимошенка, 13-А.

Її начальниця Наталя каже, що банк перевіряє Нацбанк, а в центральному офісі працює куратор з НБУ.

Також повідомляється, що на вулиці Інститутській, 9, минулого тижня вкладники банку завалили поштову скриньку регулятора скаргами на те, що "Таврика" не повертає депозити. Нацбанк тут же відрядив у фінустанову перевірку.

"Навряд чи це дасть позитивний ефект. З вірогідністю 99% в "Тавриці" введуть та тимчасову адміністрацію", - прогнозує чиновник Нацбанку.

Проблем з ліквідністю цей банк зазнає давно. Ось уже більше півроку банк практично не в змозі зайняти гроші на міжбанку. Якщо на 1 січня 2012 року міжбанківський кредити, залучені банком, становили 1,3 млрд грн, то на 1 жовтня 2012 заборгованість "Таврики" перед іншими банками скоротилася до 123,3 млн грн.

"Їм вже давно закрили всі ліміти", - розповів скарбник середньої фінустанови.

Останнім часом банк намагався залатати діру в балансі за рахунок депозитів фізосіб, які залучалися під надвисокі ставки - до 28% у гривні. Але особливого приросту клієнтських грошей "Таврика" домогтися не змогла. Залишки на рахунках юридичних і фізичних осіб зросли за перші 9 місяців цього року всього на 260 млн грн.

Останнім ударом по ліквідності фінустанови став вивід з нього грошей компаній, пов'язаних з його основним акціонером Сергієм Цюпком. Він також володіє Київським ювелірним заводом і будівельним трестом "Південзахідтрансбуд". КЮЗ і ЮЗТС - основні позичальники банку, але останнім часом вони вивели з банку левову частку своїх депозитів.

"Зараз ці компанії переживають не кращі часи, тому вони пролонгували свої кредити і у них різко скоротилися обсяги оборотних коштів", - сказав банкір, що побажав залишитися неназваним. Коментарі Цюпка отримати не вдалося.

22 вересня набув чинності закон "Про систему гарантування вкладів фізосіб", згідно з яким тимчасову адміністрацію в банк тепер вводить не Нацбанк, а Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО). Але для цього Нацбанк повинен визнати фінустанову проблемною або неплатоспроможною.

"По банку "Таврика" таке рішення поки не було прийнято", - стверджує заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.

Аналогічна картина спостерігалася в звалилася недавно ЕРДЕ Банку, який більше місяця не повертав вклади клієнтам перед тим, як НБУ прийняв рішення визнати його неплатоспроможним.

Як довго буде вивчати ситуацію всередині "Таврики" куратор від Нацбанку, невідомо.

У НБУ офіційно ситуацію не коментують. Минулого тижня "Таврику" залишив голова правління Ростислав Кирій.

За словами джерела, Кірія відсторонили від посади в результаті перевірки НБУ.

"Так зазвичай роблять перед тим, як ввести в банку тимчасову адміністрацію", - підкреслив чиновник НБУ.

Нагадаємо, "Таврика" була одним з банків, які влітку поточного року, в боротьбі за вкладників, підвищили виплати за депозитами.

Зараз ви читаєте новину «Повертається 2008 рік: Один з банків уже не в змозі повернути депозити ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути