Ексклюзиви
понеділок, 16 липня 2012 13:56

Викуп ділянок для суспільних потреб можуть використовувати для земельного рейдерства - експерт

Викуп ділянок для суспільних потреб можуть використовувати для земельного рейдерства - експерт
Володимир Лапа: перелік мотивів викупу землі слід обмежити. Фото: latifundist.com

Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа вважає досить важливим внесення до законодавства норми щодо викупу земельних ділянок для суспільних потреб за кошти юридичних осіб.

Про це він заявив у коментарі Gazeta.ua.

"Це досить важливий технічний момент, - каже фахівець. - Бо часто буває, що в місцевих бюджетах нема коштів, щоб вилучити землю для суспільних потреб, тому процес відчуження земельних ділянок блокується і може не вирішуватися роками".

Водночас експерт зауважує: існує ризик, що місцеві органи діятимуть в інтересах ініціатора викупу земельної ділянки.

"Тим самим будуть ущемлені інтереси господарюючих суб'єктів, які обробляють цю землю, - зазначає Лапа. - Наприклад, фермер узяв в оренду землю на 10 років, купив під виробництво сільськогосподарської продукції техніку, добрива, господарські приміщення. А тут з'являється третя особа, яка ініціює вилучення  орендованої ділянки для суспільних потреб. Перелік мотивів для суспільних потреб досить широкий - від місць відпочинку і об'єктів природоохоронного значення до створення зоопарку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експорт українського зерна зменшиться майже на 5 мільйонів тонн - експерт

На думку фахівця, перелік мотивів викупу землі слід обмежити, а відповідальність за нецільове використання - посилити.

"Досі не визначена відповідальність за те, що викуплена земля використовуватиметься не за призначенням. Тобто, цей інструмент можуть застосовувати для земельного рейдерства. Можна сподіватися на дисципліну і здоровий глузд місцевих органів, які прийматимуть рішення, але в Україні не завжди це спрацьовує. Перелік мотивів викупу землі для суспільних потреб має бути суттєво обмежений. Законодавчо треба закріпити, що використовувати землю можна тільки з тією метою, з якою вона викуплена", - наголошує Лапа.

Нагадаємо, Верховна Рада визначила порядок розірвання договору оренди земельної ділянки державної і комунальної власності у разі потреби його використання для суспільних потреб. Розмір викупної ціни на земельну ділянку встановлюється рішенням органу виконавчої влади або місцевої самоврядності, який здійснює її викуп, або встановлюється за рішенням суду. Земельні ділянки для суспільних потреб можуть викуплятися не лише за кошти державного і місцевих бюджетів, але і за кошти юридичних осіб, які ініціювали відчуження такої ділянки.

Зараз ви читаєте новину «Викуп ділянок для суспільних потреб можуть використовувати для земельного рейдерства - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути