середа, 11 липня 2012 15:49

Виробники зерна цього року втратять 10 мільярдів гривень - експерт

Виробники зерна цього року втратять 10 мільярдів гривень - експерт

У результаті посухи врожайність ранніх зернових у степовій зоні України зменшилась із 22 ц/га до 16 ц/га. Це призведе до збитковості виробництва на рівні 15-20%.

Через це сільгоспвиробники України недоотримають близько 3,5 млн тонн ранніх зернових, що еквівалентно матеріальним збиткам у розмірі 5,6 млрд грн.

Про це в коментарі для Gazeta.ua повідомив президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.

"Складні погодні умови травня-червня завдали серйозних збитків аграріям, - зазначає фахівець. - Посуха та спека, які охопили повністю південь і схід, а також частково центральні регіони України, не дали можливості сформувати очікуваного врожаю. В результаті у степовій зоні України при очікуваній урожайності ранніх зернових 22 центнери з гектара збирають лише по 16. Низька врожайність автоматично збільшує собівартість вирощеної пшениці, яка вже зросла до 1800-2000 гривень за тонну, тоді як її ціна на внутрішньому ринку - 1500-1700 гривень. Тобто збитковість виробництва становить 15-20%, а сільгоспвиробники втрачають 300-400 гривень на кожній тонні. У лісостеповій зоні, де ситуація з урожаєм дещо краща, більшість виробників у підсумку ледве вийдуть в нуль".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров розповів про повні ринки овочів і фруктів за стабільними цінами

Крім матеріальних збитків від негоди, додатковим фінансовим навантаженням для аграріїв цьогоріч стала збільшена на 75,6% нормативна грошова оцінка землі, повідомляє експерт.

Через це нинішнього року сільгоспвиробники зазнають рекордних втрат - близько 10 млрд грн.

"Збитки від посухи плюс індексація грошової оцінки землі сумарно заберуть із кишені українського сільгоспвиробника близько 10 мільярдів гривень. Такий тягар може виявитися не підйомним для багатьох українських агровиробників, оскільки робить їх неконкурентоспроможними у порівнянні з російськими виробниками та загрожує згортанням виробництва. Тому в таких складних умовах, коли погода вже завдала колосальних збитків сільському господарству України, уряд повинен втрутитися та переглянути коефіцієнт нормативно-грошової оцінки земель, щоб остаточно не добити українського виробника зерна", - сказав Ліссітса.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Микола Азаров прогнозує урожай зернових в Україні на рівні 46-47 млн тонн. За оцінками експертів Українського клубу аграрного бізнесу, цьогоріч аграрії зберуть лише 40 млн тонн зерна. Торік зібрали понад 55 млн тонн.

Зараз ви читаєте новину «Виробники зерна цього року втратять 10 мільярдів гривень - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути