Ексклюзиви
пʼятниця, 23 квітня 2021 10:14

Валютні кредити перерахують на гривні: набув чинності закон

Валютні кредити перерахують на гривні: набув чинності закон
Штрафи, пені, неустойки боржникам пробачать. Фото: Олена Луценко

Сьогодні, 23 квітня, набув чинності закон про реструктуризацію валютних позик. Українці, які не змогли оплачувати валютні кредити 2008-го і 2014 року через падіння гривні, зможуть це зробити зараз.

Доларові борги українців перерахують на гривні. Їх можна буде віддавати впродовж 10 років, повідомляє пресслужба президента.

Банки за два місяці мають провести реструктуризацію боргів і надіслати позичальникам документи. День отримання людиною пакету документів із банку вважатиметься днем реструктуризації боргу.

Цей закон стосується всіх споживчих кредитів і кредитів придбання житла. Реструктуризацією зможуть скористатися всі, хто на 1 січня 2014 року не мав протермінованої заборгованості або погасив її до дня реструктуризації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мікрокредитами більше не обдиратимуть людей

Конвертацію проведуть за середнім значенням між офіційним курсом гривні на день реструктуризації та курсом, установленим Нацбанком на дату видання кредиту.

Тіло кредиту й нараховані відсотки мають бути погашені. Штрафи, пені, невидержки боржникам пробачать. Списані суми виводяться з-під оподаткування, щоб їх не зарахували до доходів боржника. Раніше сплачену невидержку зараховують до погашення тіла й відсотків по кредиту.

Відсотки за таким кредитом платять за ринковою ставкою в гривні. Формула: український індекс депозитних ставок у гривні за 12-місячними депозитами плюс 1%.

Крім тіла кредиту й відсотків за ним, позичальник має додатково платити тільки за страховку, якщо це передбачено його договором про споживче кредитування.

Україні загрожує нова хвиля банкопаду. До такого висновку прийшли представники бізнес-спільноти під час обговорення наслідків прийняття Закону "Про реструктуризацію валютних позик" 13 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Валютні кредити перерахують на гривні: набув чинності закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути