понеділок, 20 червня 2011 10:59

В України з'явився додатковий козир у "газових" переговорах з Росією - експерт

В України з'явився додатковий козир у "газових" переговорах з Росією - експерт

Після того, як РАО "Газпром" не зміг узгодити контракт на поставку газу в Китай через розбіжності в ціні, в України з'явився додатковий козир у переговорах з Росією.

Таку думку висловив заступник керівника робочої групи національного проекту "Енергія природи", голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєїн.

За його словами, в переговорах з європейськими партнерами, Росія використовувала потенційний контракт з Китаєм як один з аргументів, тепер цей аргумент втратить свою колишню силу. У цих умовах переговори Росії та Китаю можуть затягнутися на кілька років, а значить у європейських споживачів, і України в тому числі, є шанс добитися перегляду формули ціни на газ.

"На цьому тлі прогноз голови правління РАТ "Газпром" Олексія Міллера про зростання цін на газ до кінця 2011 року до $ 500 за 1 тис. куб. м виглядає як спроба зіграти на випередження, за принципом "давайте залишимо все, як є, інакше ми ще більше підніме ціни", - зазначив експерт.

Він переконаний, що у сформованих умовах на енергетичному ринку Україна повинна брати на озброєння приклад Китаю і поступово відмовлятися від російського газу на користь інших джерел.

"Ми вже ступили на шлях диверсифікації поставок енергоресурсів. Але вкрай важливо довести почате до кінця, а саме - побудувати термінал з прийому зрідженого газу, перевести комунальну енергетику на альтернативні види палива, використовувати наш потенціал в сланцевому газі. В іншому разі, нам будуть продовжувати "викручувати руки" на переговорах, як це відбувається зараз", - підсумував Надєїн.

Зараз ви читаєте новину «В України з'явився додатковий козир у "газових" переговорах з Росією - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути