пʼятниця, 22 вересня 2017 21:10

У Нацбанку пояснили, чому дорожчає долар

У Нацбанку пояснили, чому дорожчає  долар
80% валюти надходить в Україну від гірничо-металургійних та аграрних компаній. Фото:24 Канал

Знецінення гривні у вересні було зумовлено тимчасовими чинниками, повідомили у Національному банку України.

"На початку вересня бізнес отримав відшкодування ПДВ у гривні, що дало йому можливість зменшити продаж валюти. Разом із зменшенням пропозиції посилився і попит на валюту, у тому числі на виплату дивідендів. Крім того, наклався психологічний чинник – негативний досвід попередніх років, коли на валютному ринку спостерігалася сезонність", - прокоментував заступник голови НБУ Олег Чурій.

80% валюти надходить в Україну від гірничо-металургійних та аграрних компаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, чому в бюджеті вказано курс 30 грн за долар

"До кінця осені очікуємо помірні коливання обмінного курсу гривні. Останніми тижнями знову стали поширюватися заяви, що гривня завжди стрімко девальвує восени. І ця осінь не буде винятком. Ми такі занепокоєння не поділяємо. Дійсно, у роботі валютного ринку в Україні завжди існувала певна сезонність. Але застосування плаваючого курсу, розвиток валютного ринку та проведення реформ в інших секторах економіки дозволяють цей вплив зменшити", - зазначив Чурій.

Традиційні осінні чинники відіграють вже значно меншу роль.

"Нафтогаз" має достатній обсяг валютних находжень і не тисне на валютний ринок великими разовими закупівлями. Міністерство фінансів відшкодовує бізнесу ПДВ більш-менш рівномірно, а не одноразовими виплатами великих сум наприкінці місяця. Крім того, осінь – це час надходжень валютної виручки від експорту нового врожаю", - додав заступник голови Нацбанка.

Міжнародні резерви на початок вересня становили $18 млрд. За прогнозом НБУ, цих коштів достатньо для проведення інтервенцій з метою згладжування надмірних коливань на валютному ринку.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку пояснили, чому дорожчає долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути