вівторок, 19 вересня 2017 21:10

Експерт пояснив, чому в бюджеті вказано курс 30 грн за долар

Експерт пояснив, чому в бюджеті вказано курс 30 грн за долар
Прогноз курсу долара від НБУ і міністерства фінансів виглядає надто песимістично. Фото: Подробности

При складанні бюджету, "хорошим тоном" вважається закласти в нього більш важкі для виконання, песимістичні параметри. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

"Нацбанк раніше говорив про прогноз - 29,3 гривні за долар в середньому за 2018 рік. У проекті держбюджету мова йде про курс 30,1 гривні на кінець цього періоду. Мінфін, який складає проект бюджету, свій прогноз щодо курсу не робив. Він спирався на середньорічний прогноз Нацбанку. І просто прикинув скільки долар може коштувати в кінці року", - говорить Вадим Іосуб.

Аналітик відзначив, що прогноз курсу долара від НБУ і міністерства фінансів виглядає надто песимістично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валюта почала дешевшати

"Можна було б взагалі обійтися без такого прогнозу. Однак бюджет складається з урахуванням витрат на імпорт, надходжень від експорту та обслуговування зовнішнього боргу. Ці суми йдуть у валюті, а бюджет верстається в гривнях. Тому потрібен якийсь курс, за яким витрати і надходження будуть переводитися в національну валюту. Виключно для цього і потрібен офіційний прогноз по курсу", - сказав Іосуб.

Якщо курс долара буде нижчим, уряд зможе заощадити.

"З'являться додаткові кошти, які можна буде направити на інші цілі. Набагато гірше, якщо виходити з оптимістичних прогнозів, а бюджет зіткнеться з більш важкою реальністю. Виходячи з такої логіки, зайвий песимізм Мінфіну цілком виправданий", - додав аналітик.

З точки зору економіки зараз немає підстав для зростання курсу. Штучно його можуть збільшити до 30 грн. за долар і 35 грн. за євро, розповів голова Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому в бюджеті вказано курс 30 грн за долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути