Ексклюзиви
пʼятниця, 20 березня 2015 15:45

Уряд може скасувати або послабити додаткові мита на імпорт

Уряд може скасувати або послабити додаткові мита на імпорт
Фото: korrespondent.net

До закінчення терміну дії додаткових мит в уряді мають намір підняти питання про їх відміну або зменшення. Про це під час конференції "Угода про Асоціацію: для всіх і кожного" заявив радник прем'єр-міністра України Валерій Пятницький.

"Як ви знаєте, максимальна дія цих мит - один рік. Однак якщо ситуація з платіжним балансом стабілізується, уряд готовий розглянути питання їх дострокової відміни", - зазначив він.

"Більш того, можливий варіант з якщо не зняттям, то пом'якшенням", - додав Пятницький.

Втім, він зазначив, що зараз уряд налаштований на розгляд питання доцільності цих мит на комітеті СОТ на засіданні 28 квітня.

Інформацію про можливість дострокової відміни додаткових мит також підтвердив в. о. президента Американської торговельної палати в Україні Тарас Качка.

"Якщо винести за дужки питання правомірності введення цих мит, залишається ще одне питання – їхнього економічного ефекту", - зазначив він.

"Ми не ставимо під сумнів необхідність стабілізувати платіжний баланс, але одночасно наголошуємо - існують експортно орієнтовані галузі, де собівартість продукції залежить від імпортної сировини", - додав Качка.

"Позиції цих галузей на зовнішніх ринках дуже постраждали після введення цих мит", - сказав він.

"Ми неодноразово порушували питання і з головою НБУ, і з міністром фінансів - головними прихильниками введення цих мит - і отримали від них відповідь про можливість дострокової відміни їхньої дії", - наголосив Качка.

Нагадаємо, що Верховна Рада 28 грудня 2014 року ухвалила закон про заходи щодо стабілізації платіжного балансу, який передбачає запровадження на 12 місяців додаткових імпортних мит на 100 товарних груп (за ставкою 5-10%), що дозволить збільшити доходи бюджету на 17,6 млрд грн.  При цьому додатковий збір не стосується критичного імпорту.

Зараз ви читаєте новину «Уряд може скасувати або послабити додаткові мита на імпорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути