середа, 20 липня 2011 10:14

Українські аграрії недоотримали 18 мільярдів через податкові реформи

Українські аграрії недоотримали 18 мільярдів через податкові реформи

Кошти, отримані від сплати мит на експорт зерна зернотредйерами, почали надходити до українського бюджету.

Про це заявив глава Української Аграрної Конфедерації Леонід Козаченко, передає портал "Дело".

"Так, вони надходять до бюджету. Якби ці кошти були потім перерозподілені між селянами, це зменшило б напругу на ринку, але цього не передбачено", - сказав він.

За оцінкою експертів, сумарні втрати агросектору від введення двох податкових новацій - скасування ПДВ при операціях із зерном і введення експортних мит (обидві діють в Україні з 1 липня) - оцінюються в 18 млрд грн у вигляді недоотриманих доходів від продажу зерна та зниження закупівельних цін.

За словами Козаченка, нині в Україні склався такий рівень цін, що у деяких регіонах не покриває навіть собівартість зерна. Він зазначив, що в найбільш важкому становищі перебувають фермери із західних регіонів, оскільки через віддаленість від портів вони втрачають ще близько 100 грн на 1 т зерна тільки на транспортуванні.

Враховуючи невизначений термін дії мита (до 1 січня 2012-го, і зараз активно дискутується можливість їх скасування), аграрії намагаються притримати зерно у розрахунку на більш привабливу кон'юнктуру. Однак ця практика також несе ризики.

"Утворюється великий надлишок зерна, і якщо мита навіть будуть скасовані, наприклад, у вересні, то цей надлишок буде тиснути на ринок аж до початку листопада", - спрогнозував Козаченко.

Зараз ви читаєте новину «Українські аграрії недоотримали 18 мільярдів через податкові реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути