Ексклюзиви
середа, 06 липня 2011 18:57

Присяжнюк планує залучати в аграрний сектор 80 млрд грн на рік

Присяжнюк планує залучати в аграрний сектор 80 млрд грн на рік

З введенням повноцінної приватної власності на землю в аграрний сектор можна залучати до 80 млрд грн на рік, що майже повністю покриє потреби АПК. Про це сьогодні заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За його словами, основними джерелами запозичень можуть стати банківські кредити, частина міжнародних запозичень України та кошти міжнародних інвестиційних компаній.

Керівник мінагрополітики нагадав, що навіть у найкращий для українського сільського господарства 2008 рік АПК вдалося залучити лише 20 млрд. грн. кредитів при технологічній потребі у 100 млрд грн на рік.

"Тобто лише 20% від потреби для операційних витрат у галузі і лише 4% загального кредитного портфелю банків. Така диспропорція підтверджує наявність ризиків, особливо для вкладання "довгих грошей" в аграрне виробництво", - повідомив Присяжнюк.

За його словами, введення повноцінного інституту власності на землю дозволить значно скоротити ці ризики, а отже, сприятиме залученню додаткових інвестицій в АПК.

"За великим рахунком, на сьогоднішній день сільгоспвиробники мають єдиний ліквідний актив - землю сільськогосподарського призначення, який водночас є не залученим до сільськогосподарського виробництва", - повідомив міністр.

За розрахунками Мінагрополітики, навіть діюча оцінка вартості землі сільгосппризначення на рівні 10 тис. грн за гектар може повністю забезпечити ліквідну заставу для банків, оскільки використання землі як застави у співвідношенні одного до двох дає можливість отримати виробникам до 5000 грн/га.

"Якщо запровадити рефінансування комерційних банків НБУ під пільгову ставку для цільового кредитування агропромислового комплексу, вони могли б надавати кредити під 10-12% річних, що є абсолютно прийнятним для галузі", - вважає Присяжнюк.

Інші механізми залучення інвестицій в АПК - використання частини запозичених у міжнародних фінансових організаціях коштів, обсяг яких може складати близько 2-3 млрд доларів на рік, а також кошти міжнародних інвестиційних компаній, які залучатимуться в Україну під гарантії Уряду або великих українських компаній - виробників продовольства. Це потенційно ще 5-6 млрд дол. на рік.

"Загальна сума запозичень за всіма джерелами може сягати до 80 млрд грн на рік, що спільно з власним капіталом інвесторів практично повністю забезпечить потребу сільгоспвиробників у фінансових ресурсах", - заключив Присяжнюк.

Експерти також впевнені, що саме відкритий ринок землі посприяє залученню інвесторів в аграрний сектор і забезпечить надійні права власності на земельні ділянки.

Нагадаємо, що з 1 січня 2012 р. припиняє діяти мораторій на продаж земель с/г призначення. До цього часу, за словами президента України Віктора Януковича, має запрацювати ринок землі. Для успішного завершення земельної реформи ще потрібно прийняти законопроекти "Про земельний кадастр", "Про ринок земель", "Про консолідацію сільськогосподарських земель" та "Про родючість сільськогосподарських земель".

Слід також зазначити, на сьогодні середня вартість одного гектара землі в Україні - 2500 дол. при тому, що в світі найменша ціна на землю - 3500 дол. На думку аграрних експертів, після запровадження повноцінного ринку землі ціна може скласти максимум 15 тис. грн за 1 га. За словами ж першого заступника міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглого, після реформи ціна гектара буде близько 19,7 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Присяжнюк планує залучати в аграрний сектор 80 млрд грн на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути