четвер, 29 вересня 2011 13:52

Україні треба подавати в суд на "Газпром" - експерт

Україні треба подавати в суд на "Газпром" - експерт

Міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз заявив, що його країна може розірвати газовий контракт з Росією, якщо "Газпром" не погодиться на значне скорочення ціни.

Туреччина щороку закуповує в Росії 30 млрд куб. м газу. Це 64% її внутрішнього споживання.

Експерт з питань енергетики Володимир Саприкін вважає, що розірвати контракт в односторонньому порядку Туреччині не вдасться.

"Згідно з угодою, одностороннє її розірвання неможливе. Саме контрактне право передбачає, що, якщо сторони не можуть дійти згоди у ціні, то вони мусять подати до суду. Разом з тим, турецька компанія TPAO вже подала в міжнародний арбітражний суд позов проти "Газпрому". На сьогодні це єдиний шлях зменшення ціни, якщо сам "Газпром" не піде на її зниження в досудовому порядку", - сказав він.

За його словами, такі заяви Йилдиза - більше психологічний тиск на Росію. Але, з іншого боку, Туреччина має альтернативу - термінали для зрідженого природного газу, тобто, є певний важіль впливу, вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві німецькі компанії подали до суду на "Газпром", вимагаючи знижки на газ

"Арбітражний суд - це цивілізований шлях розв'язання спору, прийнятий у будь-якій країні, але чомусь не в країнах СНД. По-друге, більшість енергетичних компаній є приватні, вони не лише не залежать від національних урядів, але подекуди й підказують їм, що робити. Тобто, це не політичні речі. Проте, на території пострадянських країн такий цивілізований спосіб чомусь не діє, це вважається елементом "газової війни". Навіть сама погроза звернутися до суду. Хоча це найкращий варіант, у тому числі, для України", - зауважив Саприкін.

Він нагадав, що перемовини про зниження ціни на газ ЄС веде вже від 2009 року.

"Протягом цих двох років більшість компаній отримали суттєві знижки. Однак, вони досі невдоволені. Бо ціна як зрідженого, так і спотового газу на біржі - суттєво нижчі від трубопровідного. Тож, виникає загальна тенденція до еволюції контрактів. Європейський Союз наполегливо рекомендує не підписувати більше довгострокові контракти, а також поставити їх у залежність від ціни на біржі", - зазначив експерт.

Разом з тим, рішення Єврокомісії розпочати масштабну перевірку дочірніх підприємств "Газпрому в країнах ЄС Саприкін назвав багатоплановим.

"Єврокомісія бачить, що компанії, що закуповують російський газ, терплять значні збитки. Наприклад, німецька компанія E-on Ruhrgas матиме до кінця року збитки до мільярда доларів. Отже, зменшаться надходження до бюджетів. З іншого боку, Комісія бачить, що занадто велика частина газового ринку ЄС — це російська монополія. А Росія не хоче трансформовувати "Газпром" згідно з нормами 3-ого Енергетичного пакету. Бо там ідеться не лише про європейські країни, а й про треті країни, які вступають у торговельні відносини з європейськими компаніями. Тобто, "Газпром" можуть оштрафувати на 10% річного обігу за порушення європейського законодавства. А це мільярди євро", - сказав він.

Експерт: Об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому" - провокація від Путіна

"Тобто, йде трансформація газового ринку Європи. Це вигідно як ЄС, так і Україні. Бо вже десять європейських компаній подало на "Газпром" до суду. Наприклад, італійська Edison отримала в досудовому порядку зниження ціни, бо "Газпром" не захотів судитись. Це може не раз повторитись. Усі стратегічні партнери "Газпрому" в Європі вже подали на нього до суду, бо всі терплять збитки. Те саме треба зробити й Україні", - зауважив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Україні треба подавати в суд на "Газпром" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути