Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2012 09:48

Українці стали менше купувати електроніки і побутової техніки

Українці стали менше купувати електроніки і побутової техніки
Обсяг ринку побутової техніки та електроніки в III кварталі знизився на 0,8%. Фото: good-service.com.ua

Обсяг ринку побутової техніки та електроніки в III кварталі знизився на 0,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 11,5 млрд грн.

Про це з посиланням на звіт дослідницької компанії GfK Ukraine пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Електронні торги зависли".

Продажі зросли в секторах IT та телекомунікаційного обладнання - на 2%, до 3,27 млн ??грн та 3%, до 2,24 млн грн відповідно.

У документі наголошено, що вони традиційно показують зростання протягом кількох останніх кварталів. Найстабільнішим сектором залишається мала побутова техніка з ростом в 3%.

Скорочення продажів показав сектор великої побутової техніки, який займає практично чверть всього ринку - падіння в ньому становило 4%, до 2,68 млн грн. Попит на побутову електроніку також знизився на 4,4%, до 1,62 млн грн, говориться у звіті GfK Ukraine.

Учасники ринку зазначають, що на фінансовий показник III кварталу також вплинуло падіння продажів ноутбуків в сезон підготовки до школи (припадає на середину серпня - кінець вересня).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк за 94 тисячі купив ванну з системою гінекологічного масажу

Об'єктивних причин для падіння обсягу продажів побутової техніки і електроніки немає. На тлі зростання заробітних плат і збільшення споживчого кредитування інфляція в Україні перебуває на нульовому рівні. За даними Держстату, за підсумками вересня середньорічне зростання номінальної зарплати становив 11,9%, а реальної - на 11,8%.

Основним фактором падіння продажів на ринку побутової техніки та електроніки в Gfk Ukraine називають погіршення споживчих настроїв з початку цього року.

"Всі були в очікуванні виборів, так як ніхто не знав, що буде далі. Це був основний чинник, який стримував покупку дорогих імпортних товарів", - пояснив заступник директора дослідницької компанії GfK Ukraine Гліб Вишлінський.

За його словами, це видно по падінню продажів в секторі великої побутової техніки - споживачі відкладали покупки.

Зараз ви читаєте новину «Українці стали менше купувати електроніки і побутової техніки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути