Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2012 10:18

Українці почали масово забирати з банків гривні й міняти на долари

Українці почали масово забирати з банків гривні й міняти на долари
Попит на готівкову іноземну валюту у вересні виявився рекордним за останні 12 місяців. Фото: vkurse.ua

Населення майже вдвічі скоротило обсяг розміщуваних в банках коштів. У вересні кредитні установи залучили у фізичних осіб всього 2,3 млрд грн, тоді як в серпні - у розпал сезону відпусток - 4,3 млрд грн.

При цьому на початку осені банки зіткнулися з найсильнішим від початку року відтоком коштів з гривневих депозитів. Обсяг залишків на рахунках в нацвалюті зменшився на 1,4% - на 2,44 млрд грн, до 177,5 млрд грн, повідомили в Національному банку. У поточному році відтік коштів у гривні був помічений одного разу - в липні, але всього на 0,7 млрд грн, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Українці міняють запаси".

Більша частина коштів повернулася в банки, але на валютні рахунки. Попит на готівкову іноземну валюту у вересні виявився рекордним за останні 12 місяців - $ 2,9 млрд, з яких на депозити надійшло $611 млн - максимальний показник з початку року. Такий значний приплив був очікуваним, оскільки влітку населення лише нарощувало валютні заощадження - щомісяця на $354 млн, $420 млн і $503 млн відповідно.

Підвищений попит на валютні депозити підігрівався девальваційними очікуваннями і зростанням ставок по вкладах в доларах і євро. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", більше всіх за внески в доларах зараз готові платити Єврогазбанк - 12% річних, Фортуна-банк - 11,5%, Міський комерційний банк - 11,4%. Прибутковість депозитів у євро нижче на 1-2 процентних пункту. До кінця вересня річний індекс UIRD становив 8,27% для депозитів у доларах, і 6,81% - в євро.

Це все сприяло тому, що від початку року обсяг коштів на валютних депозитах виріс на $2,7 млрд (+14,6%; до 171,35 млрд грн в еквіваленті), що дозволило валютному портфелю обігнати гривневий за темпами зростання. Заощадження в національній валюті зросли на 12,4%, до 177,5 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна збільшила дефіцит зовнішньої торгівлі до $10 мільярдів

За даними НБУ, у вересні банки видали підприємствам позик у валюті на 2 млрд грн (у еквіваленті). Обсяг залученої у фізосіб і юросіб валюти перевищив на 3,4 млрд грн обсяг виданих кредитів. Частина цих коштів банки направили на повернення зовнішніх кредитів і підтримку поточної ліквідності.

"Восени у багатьох банків починаються проблеми з ліквідністю, в тому числі і з валютною. До того ж НБУ посилює умови роботи на валютному ринку. Тож поки є приплив коштів на депозити, чому б не скористатися ситуацією і не запастися доларами взапас", - зазначив скарбник одного з банків.

У жовтні банкіри не чекають кардинальної зміни ситуації.

Зараз ви читаєте новину «Українці почали масово забирати з банків гривні й міняти на долари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути