середа, 28 листопада 2012 09:13

Україна у переддефолтному стані - Аржевітін

Україна у переддефолтному стані - Аржевітін
Аржевітін припускає, що невдовзі можливо будть продавати ГТС та землю. Фото: golos.com.ua

Останні два місяці банки підняли річні відсотки на депозити у гривні та доларі.

"Платинумбанк" пропонує 27% річних на депозит, банк "Таврика" - 24%. У липні ці банки нараховували 19-12 %. На доларові депозити відсотки збільшилися до 12% річних.

"При цьому ажіотажу на депозити немає. Люди зберігають гроші вдома, бо не довіряють ні банкам, ні владі, - каже перший заступник голови комітету Святослав Аржевітін. - Банки суттєво підвищили відсотки, бо гривня почала ще більше знецінюватися — за неї можна купити на третину менше, ніж півроку тому. Подорожчав хліб, імпортна техніка. Золотовалютні резерви Нацбанку майже вичерпані. За рік вони зменшилися майже на 10,7 мільярдів доларів — із 38 до 29 мільярдів. Аби їх хоч трохи наповнити, Нацбанк хоче купити іноземну валюту у населення, бо Міжнародний валютний фонд і Росія вже позик не дадуть".

Нині українці тримають вдома приблизно 400 млрд грн. Аби цими грошима перекрити недостачу коштів у золотовалютному резерві, Кабмін і Верховна Рада хочуть ввести нові податки.

"Депутати минулого тижня протягували у Раді законоепроект про 15-відсотковий податок на продаж валюти, комісію за переказ іноземної валюти понад 150 тис. грн. Але це вже крайні методи, їх застосовують, бо Україна у переддефолтному стані. Наступний крок — продаж газотранспортної системи та землі. Зараз курс гривні опустився найнижче за рік — 8,24 гривні за долар. Є велика ймовірність, що за найгірших обставин курс опуститься за наступні півроку на 30 відсотків. Це якщо МВФ не дасть чергової позики".

Зараз ви читаєте новину «Україна у переддефолтному стані - Аржевітін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути