Ексклюзиви
субота, 19 січня 2013 20:07

Україна у Митному союзі зажене себе в яму — Новак

Україна у Митному союзі зажене себе в яму — Новак
Фото: tvi.ua

Голова Комітету економістів України Андрій Новак заявив, що вступ України до Митного союзу може ускладнити її взаємини зі Світовою організацією торгівлі та спричинити законодавчий конфлікт.

Про це Новак сказав в ефірі телеканалу ТВі.

"Зона вільної торгівлі з СНД не суперечить правилам зони вільної торгівлі з ЄС. А от Митний Союз прямо суперечить. І це неможливо. Тому дискусії тут ніякої немає", - зазначив експерт.

Крім того, за його словами, правила Митного союзу створять Україні ще й проблеми із СОТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович очікує від Москви плати за Митний союз

"Треба не забувати про це. Україна просто зажене себе у договірні ями, з яких потім вибратися буде неможливо. Ви майте на увазі, що це ж міжнародні угоди. Це статус міжнародних угод, які вищі за національне законодавство", – наголосив Новак.

На думку економіста, Україні немає сенсу вибирати Митний союз, бо його частка в зовнішньоекономічних відносинах нашої держави незначна.

"Структура наших зовнішньоекономічних відносин є такою, що третина – це ринок СНД, третина – ринок Європи, а третина – решта світу. У принципі, баланс є. Це баланс, який не варто порушувати", - переконаний Новак.

"Особливо немає сенсу його порушувати на користь найслабшого із трьох ринків – ринку СНД, найменш платоспроможного, найменш культурного, найменш цивілізованого, і який має найменші перспективи", – наголосив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може приєднатися до Митного союзу тільки повністю - Медведєв

На його переконання, "ніхто не може закинути, що ми аж так залежимо від нього, що не зможемо вижити".

"І треба ще врахувати: подивіться, де власність політичних та економічних еліт. Де маєтки? Де діти вчаться? Не в Росії, а в Європі. Рахунки перебувають у європейських банках, а не російських. Тож там шукайте корінь, де є економічний інтерес", – зазначив Новак.

Зараз ви читаєте новину «Україна у Митному союзі зажене себе в яму — Новак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

100

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути