вівторок, 15 січня 2013 05:15

Янукович очікує від Москви плати за Митний союз

Автор: фото з сайта www.glavred.info
  Павло Рудяков: ”Націоналісти знову потрапили в інформаційний простір як борці з Москвою, нічим не нашкодивши ні московським чиновникам, ні нашим”
Павло Рудяков: ”Націоналісти знову потрапили в інформаційний простір як борці з Москвою, нічим не нашкодивши ні московським чиновникам, ні нашим”

Міністр закордонних справ Леонід Кожара зустрівся в Чернівцях зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим. Урядовці обговорили врегулювання політичної ситуації в Придністров'ї та нові формати співпраці у газовій сфері. Прибічники партії "Свобода" виступили проти зустрічі міністрів. Акція призвела до бійки з міліцією.

— Підстав говорити про позитивні зрушення у російсько-українських відносинах немає, — каже директор інформаційно-аналітичного центру "Перспектива" Павло Рудяков, 56 років. — Діє інерційна модель. Тягнуться стосунки, які склалися напередодні Харківських угод на початку президентського терміну Януковича: відбуваються зустрічі, наради, підписують меморандуми — але реальних результатів жодних. Ніякого просування у питаннях економічної співпраці між різними сегментами економіки країн, немає домовленостей щодо газу. Тож правильніше говорити, що ця зустріч — інерція відносин.

Чому її вирішили проводити в Чернівцях?

— Наше МЗС правильно робить, що залучає обласні центри до зустрічі з іноземними дипломатами, — не все ж проводити в Києві. Є потужні культурні міста, як Одеса, Львів, Чернівці. Провокування партії "Свобода" тут не було. Ця політична сила може організувати захід щодо будь-якого питання. "Свобода" планувала акцію, вона її зробила, МЗС планувало зустріч, воно її провело — всі задоволені. Націоналісти знову потрапили в інформаційний простір як борці з Москвою, нічим не нашкодивши ні московським чиновникам, ні нашим.

Чому підняли тему Придністров'я?

— Україна зараз головує в ОБСЄ. Наша країна хоче, щоб це дало конкретний результат. Одним із пріоритетів може бути пожвавлення врегулювання придністровської проблеми. Україна в лютому організовує у Львові черговий раунд переговорів у форматі "5+2" (Молдова, Придністров'я, Україна, Росія, ОБСЄ та спостерігачі від США та Євросоюзу. — "ГПУ").

Як Україна може вплинути на ситуацію в Придністров'ї?

— Із неофіційних джерел відомо, що Кожара з Лавровим так ні до чого й не домовилися. Був тільки обмін думками. Переговори продовжать у Львові.

Росії потрібно, щоб Україна підтримала "план Козака" — роз'єднання Молдови та Придністров'я, який росіяни запропонували 2003 року. Він передбачає збереження військової російської бази у Придністров'ї. Там є й наші інтереси. Ми мали би бути зацікавлені у лівому березі Дністра так само, як Румунія зацікавлена правому. Тому що у Придністров'ї живуть українці.

На якому етапі обговорення приєднання України до Митного союзу?

— Україна вичікує. Наскільки я розумію, керівництво на чолі з президентом Януковичем не проти, аби Москва заплатила за приєднання України до Митного союзу. Питання тільки в ціні. А Кремль не думає платити Києву ні готівкою, ні кредитами.

Ми чекаємо, що крок назустріч зробить або Європа, або Росія. На жаль, якогось стратегічного бачення, наприклад, торговельно-економічного, в цьому напрямку вже давно нема. Є лише політика. Віктор Федорович останні півроку особливо нічого не робить, окрім підготовки до президентських виборів 2015 року.

Заявлено, що на зустрічі оговорювали нові формати газового співробітництва. Про що мова?

— Це дипломатична словесна заготовка на випадок гострого запитання з боку преси. Насправді все просто: Україна хоче, щоб їй знизили ціну на газ чи переглянули формулу ціноутворення, а Росія — нічого не змінювати.

Очевидно, на цій зустрічі не йшлося про якісь оборудки з майновими активами. Такі питання обговорюють на найвищому рівні.

Зараз ви читаєте новину «Янукович очікує від Москви плати за Митний союз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути