четвер, 17 січня 2013 14:28

ЄЕК пообіцяла спростити ввезення української карамелі у Митсоюз

ЄЕК пообіцяла спростити ввезення української карамелі у Митсоюз
Фото: forbes.ua

Євразійська економічна комісія (ЄЕК) готова пом'якшити режим імпорту карамелі на територію Митного союзу. Однак параметри зниження ввізного мита поки не визначені.

Зараз ЄЕК розглядає заявку української сторони з проханням переглянути чинний спеціальний захисний захід відносно карамелі, що ввозиться на територію Митсоюзу.

"Така заявка від української сторони надійшла, ми зараз нею займаємося. Зрозуміло, що за підсумками цього перегляду захід буде лібералізований. Але в якому обсязі, на який рівень - це питання, на яке можна відповісти тільки до кінця розслідування", - сказав журналістам міністр з торгівлі ЄЕК Андрій Слєпнєв.

Нині на ввезення в РФ карамелі діє спеціальне мито в розмірі $294,1 за тонну. Воно було введене в червні 2011 року терміном на три роки. У грудні того ж року мито було встановлене ??на всій території Митного союзу терміном до 7 червня 2014 року. Як повідомлялося, його дія не поширюється на ввезення карамелі з країн, що розвиваються-користувачів системи тарифних преференцій Митсоюзу, за винятком Китаю і Туреччини.

Раніше, в 2010 році, Мінпромторг Росії почав антидемпінгове розслідування щодо імпорту карамелі за заявою Асоціації підприємств кондитерської промисловості "АСКОНД". За даними міністерства, основними постачальниками карамелі у РФ були Україна, Китай, Німеччина та Польща.

У зв'язку з введенням Митним союзом спецмита на карамель асоціація "Укркондпром" прогнозувала скорочення виробництва кондитерських виробів на Україні в 2012 році. Один з великих українських виробників кондитерських виробів корпорація "Бісквіт-Шоколад" восени повідомила про зниження виручки і обсягу продажів на 9%. Серед головних причин зниження показників компанія назвала мита, введені на ввезення карамелі і низку інших видів кондитерської продукції країнами Митного союзу.

У вересні 2012 року ЄЕК повідомила про початок спеціального захисного розслідування відносно карамелі, що ввозиться на територію Митного союзу. Розслідування було ініційовано у зв'язку з звернення в ЄЕК українських підприємств Roshen, "Харківська бісквітна фабрика" і "Кондитерська фабрика "Харків'янка" (дві останні входять у корпорацію "Бісквіт-шоколад"). Українські кондитери попросили ЄЕК переглянути чинний спеціальний захисний захід відносно карамелі.

За правилами Світової організації торгівлі, до якої РФ приєдналася в 2012 році, будь-яка зацікавлена ??сторона може звернутися із запитом про проведення перегляду заходів захисту внутрішнього ринку, чинних на дату приєднання РФ до СОТ, вказавши на особливості цього заходу, які, на думку зацікавленої сторони, не відповідають нормам і правилам СОТ.

"Захисні заходи в торгівлі вводилися за правилами СОТ, так як це універсальна платформа. Інша річ, що у членів СОТ є право звертатися з проханням повісті прискорений перегляд заходів на предмет їх лібералізації. Це зобов'язання записано, і ми йому слідуємо", - сказав журналістам Слєпнєв.

Зараз ви читаєте новину «ЄЕК пообіцяла спростити ввезення української карамелі у Митсоюз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути