пʼятниця, 27 липня 2012 09:49

Україна придумала, як не постраждати від вступу Росії до СОТ

Україна придумала, як не постраждати від вступу Росії до СОТ
Офіційно членом СОТ Росія стане 22 серпня. Фото: infoarena.ru

Розроблено проект змін до закону "Про захист національного виробника від субсидованого імпорту". Згідно з пояснювальною запискою, нинішнє законодавство не дозволяє на практиці використовувати дозволені СОТ заходи антісубсидального захисту.

Як пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Уряд знає міри", для вирішення цієї проблеми пропонується скасувати принцип "легітимних" субсидій, оскільки з 2000 року СОТ визнає, що будь-який вид субсидій дає підстави для застосування компенсаторних санкцій. Крім того, чинний закон не містить положень щодо введення компенсаторних заходів.

У законопроекті визначається, що підставою для застосування санкцій можуть бути такі види субсидій: надання компанії держорганом іншої держави кредитів за пільговою ставкою (нижче, ніж ставка, за якою компанія могла б залучити кошти на ринку); продаж держорганом товарів чи послуг за заниженою ціною, або ж навпаки - закупівля держорганом у компанії товарів чи послуг за завищеною ціною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Африка два роки поспіль залишається головним покупцем української зброї

Але джерело видання, близьке до Міністерства економічного розвитку і торгівлі, каже, що потреба в удосконаленні законодавства виникла в першу чергу в зв'язку зі швидким вступом до СОТ Росії, відомої своєю державною підтримкою виробників.

"Після цього ми не зможемо застосовувати антидискримінаційні розслідування, а значить, зростає необхідність в антісубсидальних заходах як у важелі впливу на Росію", - заявив він.

Нагадаємо, офіційно членом торговельної організації Росія стане 22 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Україна придумала, як не постраждати від вступу Росії до СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути