понеділок, 21 травня 2012 09:45

Україна стала на заваді вступу Ємену та Лаосу до СОТ

Україна стала на заваді вступу Ємену та Лаосу до СОТ
Україна скористалася механізмами Світової організації торгівл. Фото: ntv.ru

Україна скористалася механізмами Світової організації торгівлі (СОТ), щоб почати відстоювати свої національні інтереси на ринках, на яких майже не присутня.

Так, вступ в організацію Лаосу та Ємену опинився під загрозою, оскільки вони не хочуть погоджуватися на пропозицію України про зниження імпортних мит на аграрну і металургійну продукцію, пише "Комерсант-Україна" в публікації "СОТ розбрату".

"Українська металургійна галузь зацікавлена ??в експорті в Ємен і Лаос, який допоможе цим країнам розвинути інфраструктуру і модернізувати економіку", - заявив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

У Reuters зазначають, що така позиція України викликає неприйняття не тільки в Ємені та Лаосі, а й в СОТ в цілому.

"Деякі торговельні дипломати вважають, що Україна тисне на нових кандидатів до СОТ через те, що її входження в організацію не було легким", - наголошено в статті.

Ні Лаос, ні Ємен не є великими торговельними партнерами України. За даними Державної служби статистики, обсяг українського експорту в 2011 році до Ємену становив $17 млн, а в Лаос - $0,05 млн.

При цьому Україна не має посольств в цих країнах - питання співпраці з ними за сумісництвом вирішують посли в Саудівській Аравії і Таїланді.

Раніше повідомлялося, що Україна висувала жорсткі вимоги в процесі вступу до СОТ Чорногорії, проте згодом навіть уклала договір про вільну торгівлю з цією країною.

Нагадаємо, за даними Світової організації торгівлі, Україна в 2011 році стала 25-м світовим імпортером (без урахування торгівлі всередині ЄС) товарів з часткою на глобальному ринку в 0,6%.

Зараз ви читаєте новину «Україна стала на заваді вступу Ємену та Лаосу до СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути