понеділок, 18 червня 2012 16:57

СОТ не допустить запровадження Україною мит на імпортні авто - експерт

СОТ не допустить запровадження Україною мит на імпортні авто - експерт
Володимир Дон: вірогідність підвищення мит на ввезення іноземних автомобілів дуже невисока. Фото: most-dnepr.info

Підвищення ввізного мита на іноземні автомобілі спричинить їх штучний дефіцит.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив член Всеукраїнської юридичної ради Володимир Дон.

"Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вже півроку веде спецрозслідування з питання підвищення загороджувальних мит на ввезення іноземних автомобілів. Причиною цього стала вимога Асоціації автовиробників України "Укравтопром", яка заявила, що вітчизняний автопром страждає через іноземних виробників", - сказав він.

За його словами, поки жодних офіційних виводів цього розслідування не буде оголошено.

"Оскільки в разі позитивного рішення на цю вимогу Україна відразу ж зіткнеться з протидією СОТ, членом якої є. Якщо ж все-таки допустити, що Україна введе загороджувальні мита на ввезення іноземних автомобілів, виникне їх штучний дефіцит. Вітчизняному ж автопрому цей захід теж не допоможе. Хіба що окремим власникам наших автоконцернів, які і лобіюють це підвищення мит", - зазначив Дон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс долара втратив 1 копійку, євро зміцнився - міжбанк

Експерт вважає, що вірогідність підвищення мит на ввезення іноземних автомобілів дуже невисока, СОТ цього не допустить.

"Україна є членом Світової організації торгівлі і без узгодження з нею не має права встановлювати квоти або підвищувати мита на ввезення тих або інших товарів. У СОТ 134 країни, і за весь час існування цієї організації вона лише 8 разів давала згоду на введення різних квот і мит. Вірогідність того, що СОТ піде в цьому питанні на зустріч Україні, практично дорівнює нулю. Тим паче, що ЄС, США, Японія і Південна Корея у відповідь на підвищення мит на автомобілі можуть зажадати зменшення або відміни імпортного мита на інші товари і навіть закрити свої кордони для українських товарів. Передусім це стосується металу, ціна якого і так не радує", - розповів Дон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров дав Донецькому аеропорту ще 693 мільйони

Нагадаємо, міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко повідомив, що його відомство планує збільшити мита на імпортні автомобілі.

На додаток до наявного 10%-ого мита запропоновано стягувати 6,46% митної вартості з автомобілів з об'ємом двигуна понад 1-1,5 л та 15,1% з транспортних засобів з об'ємом двигуна понад 1,5-2,2 л.

За даними "Укравтопрому", виробництво автотранспорту в Україні за перші п'ять місяців 2012 року скоротилося на 15% - до 33456 одиниць техніки.

Зараз ви читаєте новину «СОТ не допустить запровадження Україною мит на імпортні авто - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути