неділя, 10 червня 2012 13:37
Олег Назаренко
Олег Назаренко
Директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів

Іномарки подорожчають на 17%: уряд знову взявся за людей середнього достатку

Цьогоріч введуть додаткове мито на іномарки. Про це сказав міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. На його думку, мито дозволить збільшити продажі вітчизняних автомобілів і захистити вітчизняного автовиробника, бо з 2010 року основні країни-постачальники автомобілів збільшили свої продажі на 16 відсотків, а частка продажу українських машин впала.

Однак зараз іноземні автомобілі обкладені митом 10 відсотків від їхньої вартості. Додаткове мито, яке збираються ввести, залежатиме від обсягу двигуна імпортного автомобіля.

Для машин із обсягом двигуна 1-1,5 л додаткове мито становитиме 6,46 відсотків, з двигунами 1,5-2,2 л — 15,1 відсотків. Через це рішення ціни на іномарки одразу підскочать на 17 відсотків.

Машини із обсягом двигуна 1,5-2 літра купує середній клас українців. Багатії беруть автівки із обсягом двигуна 3,5 літра й більше. Тобто ініціатива віце-прем'єра Сергія Тігіпка про обкладення податком на розкіш власників дорогих авто поширюється на людей малого й середнього достатку. У них просто не вистачатиме коштів купувати іномарки. Якщо зараз, наприклад, "Форд Фокус" коштує 149 900 гривень, то після введення мит його ціна буде 175 383 гривні.

Те саме стосується й більш дешевих машин. Якщо зараз покупець має трохи більше 100 тисяч гривень він може обрати або вітчизняний "ЗАЗ Ланос" за 96 тисяч, або французьку машину "Рено Сандеро" за 100 тисяч гривень. У нього є вибір. Коли "Сандеро" коштуватиме 117 тисяч гривень, вибору в автолюбителя не буде. Він зможе купили лише "ланос". Так може хай і наш автопром навчиться робити такі машини, як "рено" за ціною і якістю, а не просто забирає конкурентів!

Звісно, мотив введення додаткових мит зрозумілий, адже й сам Петро Порошенко причетний до українського автобізнесу, йому належить автомобільний завод "Богдан" в Черкасах. Там збирають російські "лади" та "хюндаї". Тому йому й вигідно, щоб більше купували вітчизняних машин.

Після введення додаткових мит іноземні автовиробники перестануть ввозити до нас багато моделей, які зараз користуються малим попитом. А потім деякі іноземні компанії взагалі відмовляться постачати в Україну свою продукцію, бо за такими високими цінами їхні машини тут не купуватимуть.

Додаткові мита на іномарки погіршать економічну ситуацію в Україні. Вже проти мит виступають в Європейському Союзі. Єврокомісар із питань торгівлі Карл де Гухт сказав минулого тижня, що додаткові мита в Україні можуть погіршити існуючу ситуацію навколо створення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною. Якщо мито введуть, у Європі запровадять санкції проти України — у відповідь перестануть купувати металургійну та хімічну продукцію. Росіяни, які експортують до нас 30 тисяч своїх машин на рік, також миттєво відреагують на це рішення українського уряду.

До речі, від Володимира Путіна, який знову став президентом Росії, росіяни вже чекають якихось різких кроків щодо України, це їхній комплекс старшої сестри. Ось він і підвищить ціну на газ. Раніше від нього були такі заяви.

У додатковому введенні нових мит ніякого ноу-хау теперішнього уряду немає. Це практикував й кабмін Юлії Тимошенко 2009 року. Тоді запровадили додаткове мито на іномарки у розмірі 13 відсотків. Бюджет України за цей рік втратив півмільярда доларів, бо машини просто перестали купувати, зменшився вибір моделей.

Зараз ви читаєте новину «Іномарки подорожчають на 17%: уряд знову взявся за людей середнього достатку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути