пʼятниця, 11 листопада 2011 00:45

"Деу Матіз" і "Деу Нексія" не завозитимуть в Україну

Автомобілі "Деу Матіз" і "Деу Нексія" виробництва Узбекистану на три роки зникнуть з українського ринку. Відповідну постанову Кабмін ухвалив 12 жовтня. Вона діятиме з 15 листопада цього року й до 14 листопада 2014-го.

Причиною такого рішення уряду стали висновки Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Експерти встановили, що українські автомобілі продають в Узбекистані із ввізним митом — 70% вартості автомобіля. На російські та білоруські машини акциз там знижений. Експерти порадили Кабміну вжити заходів у відповідь на дискримінаційну політику узбеків.

На сьогодні узбецькі автомобілі виробника "УЗ-Деу" входять у п'ятірку найдешевших легковиків України. Вартість "Деу Матіз" — від 48 тис. грн, "Деу Нексії" — від 61 тис. Узбецькому виробникові належить близько 5% нашого авторинку.

— Ситуація більш ніж абсурдна, — каже 45-річний Олег Назаренко, голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів. — Від такого рішення постраждають насамперед українці. Дешеві узбецькі автівки знайшли свою частину споживачів на ринку. До того ж в Україні розвинута мережа дилерів "УЗ-Деу", там працюють українці. А це значить, люди втратять роботу.

Дилери "УЗ-Деу" в Україні сподіваються, що постанову скасують.

— Уряд просто хоче витиснути з ринку дешеві авто. Українцям не залишиться нічого іншого, ніж купувати вітчизняні бюджетні моделі та китайські, — каже 32-річний Віталій, працівник одного зі столичних автосалонів. Прізвища не називає. — Отак в Україні розправляються з конкурентами. Чомусь звернули увагу на ввізне мито на українські автомобілі в Узбекистані. Той же "Деу Матіз" у себе на батьківщині коштує менш як 4 тисячі доларів, а в Україні — уже понад 6 тисяч. Так що ввізне мито української сторони теж нівроку — але на це уваги не звертають.

Узбекистан не є членом Світової організації торгівлі, тому за такі санкції Україну не покарають.

Зараз ви читаєте новину «"Деу Матіз" і "Деу Нексія" не завозитимуть в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути