четвер, 04 серпня 2011 16:07

Україна може забезпечити 40% своєї енергетики з відновлювальних джерел - експерт

Україна може забезпечити 40% своєї енергетики з відновлювальних джерел - експерт

Потенціал відновлюваних джерел енергії в Україні становить 40% від усієї енергетики. Але у нас використовується менше 1% від цього потенціалу. Загальна частка альтернативних видів палива у енергетиці - 0,35%.

Про це на прес-конференції заявив голова Асоціації виробників альтернативних видів палива Іван Надєїн.

"До 2020 року Україна планує має зменшити споживання газу до 20% за рахунок відновлювальних джерел енергії. Це реальні показники, і є приклади, як їх реалізувати. Але на сьогодні "Газпром" по-суті впливає на українську енергетичну незалежність. Причина цьому - безвідповідальна енергетична політика", - сказав експерт.

За словами президента Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива Віталія Давія, Україна ставить перед собою ще більш амбітні цілі щодо відновлювальної енергетики у порівнянні з Європою. За його словами, про це йдеться у концепції, яку розробило Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

"Документ передбачає забезпечення такою енергетикою 30% в загальному енергобалансі. Тобто ми плануємо догнати і перегнати Німеччину. Але для цього потрібне державне сприяння і великі інвестиції, бо відновлювальна енергетика - дуже дорога іграшка. Не сумніваюся, що німці досягнуть поставленої мети і до 2020 року матимуть 20% енергії з відновлюваних джерел. Нещодавно німецькі нафтові кампанії проводили піар-акцію, мовляв, паливо з біоетанолом шкодить двигунам автомобілів. Громадяни Німеччини припинили купувати біобензин. Утім, німецький уряд не дав зламати енергетичну стратегію і зробив все, щоб біобензин знову почали купляти", - наголосив Давій.

Він зазначив, що зараз галуззю електроенергетики України керують люди, які звикли оперувати величезними потужностями, це "ортодоксальні" атомниками, вугільники, тепловики, які не сприймають серйозно відновлювальну енергетику - "це для них лише статистична похибка. Важко змінити психологію, яка формувалася все життя".

"Я спілкувався із експертами у галузі відновлюваної енергетики Німеччини, їх програма реалізовується з німецькою точністю, вона дуже деталізована. У зв'язку з цим Європа з кожним роком все менше споживає газу. Це викликає підвищення цін на газ для України. Споживання відновлювальних видів енергопалива зараз - питання компромісу між нафто-газовим лобі країни та промисловим лобі. Тому є два варіанти розвитку подій. Або комунальна галузь і індустріальна галузі наполягатимуть на ефективному залучення альтернативних видів отримання енергії і підніматимуть свою рентабельність таким чином, або Україна і далі буде втрачатиме свою незалежність, торгуючись за газ.

Зараз ви читаєте новину «Україна може забезпечити 40% своєї енергетики з відновлювальних джерел - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути