понеділок, 24 вересня 2012 09:14

Україна може купувати європейський газ у Словаччини

Україна може купувати європейський газ у Словаччини
Гюнтер Оттінгер: Україна зможе почати реверсивні постачання газу зі Словаччини. Фото: barev.net

Україна зможе почати реверсивні постачання газу зі Словаччини.

Про це заявив після зустрічі з міністром енергетики і вугільної промисловості України Юрієм Бойком єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Вдарили по трубах".

За словами Оттінгера, можливості для цього є, але потрібен деякий час для вирішення технічних питань, так що постачання можуть початися до середини 2014 року.

Необхідність постачати газ із Словаччини виникла у зв'язку з надмірно високою вартістю російського палива. Росія продає газ по $430 за 1 куб. м, а в Європі його можна придбати по $360-380. Саме про таку ціну йшлося в рамковій угоді між НАК "Нафтогаз України" і німецькою RWE, підписаній у травні цього року.

Тоді сторони домовлялися про постачання 10 млрд. куб. м притому, що з Росії в цьому році Україна планує імпортувати 27,5 млрд. куб. м, а в наступному - 24 млрд. куб. м. Додаткові обсяги дешевого газу з Європи можна буде отримувати і через споруджуваний у Польщі LNG-термінал. Очікується, що він зможе приймати зріджений газ з Близького Сходу вже в 2014 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов запевнив, що співпраця з МВФ відновиться до кінця року

Здійснення всіх ці планів досі було неможливим. У травні заступник голови "Нафтогазу" Вадим Чупрун заявив, що "Газпром" перешкоджає прийняттю словацькою транспортною компанією Eustream рішення про реверс газу. Вчора джерело видання в Міненерго розповіло, що після досягнення Україною домовленості про постачання німецького газу словацька сторона отримала від російської монополії попередження про можливе скорочення обсягів транзиту через її територію. За угодою аж до 2028 року обсяг щорічного прокачування газу через Словаччину має становити 50 млрд. куб. м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СОТ різко знизила прогноз зростання глобальної економіки

"Але після введення в експлуатацію Nord Stream у російської монополії з'явилася можливість скоротити поставки як мінімум на третину. Цей аргумент "Газпром" і застосував до словаків", - сказав співрозмовник видання.

Він відзначає, що в травні на переговорах у Словаччині представники міністерства отримали рекомендацію домагатися дозволу на реверс у Москві.

"Але зараз, після втручання Єврокомісії, Словаччина просто змушена піти на поступки, тому що її відмова від реекспорту, по суті, порушує Енергетичну хартію", - підкреслив співрозмовник.

Зараз ви читаєте новину «Україна може купувати європейський газ у Словаччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути