пʼятниця, 21 вересня 2012 19:59

Реверсні поставки газу з Європи в Україну можливі вже в 2014 р. - єврокомісар

Реверсні поставки газу з Європи в Україну можливі вже в 2014 р. - єврокомісар
Єврокомісар нагадав, що для газового ринку ЄС, як і для України, Росія залишається "найважливішим партнером". Фото: Reuters

Європейський комісар із питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявляє про можливі реверсні поставки газу з Європи в Україну до середини 2014 року.

В інтерв'ю українським журналістам у п'ятницю в Брюсселі, після закінчення зустрічі з міністром енергетики і вугільної промисловості України Юрієм Бойком, Оттінгер сказав: "Дійсно, на кордоні між Україною та Європейським Союзом - Словаччиною - є технічні можливості для реверсних поставок газу. Нам потрібно деякий час (для технічного рішення поставок), але ми думаємо, що реверсні поставки можуть бути готові до середини 2014 року".

Разом із тим, єврокомісар нагадав, що для газового ринку Європейського Союзу, так само як і для України, Росія залишається "найважливішим партнером".

"І в наших інтересах продовжувати це партнерство. Але наш внутрішній ринок і наша енергетична політика говорять про необхідність диверсифікації ринку газу. Це означає - диверсифікації шляхів поставок і ресурсів. Реверсні поставки - ключовий ресурс загального європейського газового ринку", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейці пояснили, чому не поспішають вкладати гроші в українську "трубу"

Розповідаючи про минулу з Бойком зустріч, єврокомісар назвав коло тем, які порушувалися. За його словами, сторони обговорили питання "інфраструктури, про те, як розвивати вже існуючу інфраструктуру, про плани щодо поновлення газотранспортної системи, про нові технології і що може бути зроблено" з української сторони, з боку Європейської комісії та міжнародних фінансових інституцій (Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку та Світового банку).

Крім того, сторони говорили про безпеку на атомних станціях.

"Україна - партнер у наших тестах, і ми говорили про їх результати, які ми очікуємо в середині жовтня, і про те, як далі інвестувати в атомні станції, як Європі, так і Україні, і якою має бути підтримка Європейської комісії в цьому питанні", - уточнив він.

У свою чергу, міністр Юрій Бойко додав, що "основне питання, яке розглядалося в ході переговорів, - це питання інвестицій і фінансування в нашу енергетичну галузь".

У цьому зв'язку український міністр нагадав про підписання угоди з Європейським інвестиційним банком щодо фінансування в проект, спрямований на поновлювану енергетику, підписання якого відбулося в п'ятницю в Брюсселі, а також повідомив, що на черзі готуються до підписання й інші угоди.

"Наші проекти, хоч і важко, але просуваються вперед", - підсумував Бойко.

Зараз ви читаєте новину «Реверсні поставки газу з Європи в Україну можливі вже в 2014 р. - єврокомісар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути